HU EN
FőoldalGyűjteményeink

Gyűjteményeink

Irodalmi Gyűjtemény
Irodalmi Gyűjtemény
Debrecenben az irodalmi gyűjtemény története jóval a Déri Múzeum alapítása előtti időre nyúlik vissza. A műkincsek világi gyűjtését, kutatását, őrzését, nyilvánossá tételét hivatalosan a Csokonai Kör (1890) létrejöttétől számíthatjuk, azonban jogelődeinek, az Emlékkert Társulatnak (1861) és a Felolvasó Körnek (1885) is voltak már hasonló törekvései.
Tovább olvasom »
Régészeti Gyűjtemény
Régészeti Gyűjtemény
A debreceni, majd a Hajdú-Bihar megyei területekhez kötődő gyűjtemény léte közvetlenül kapcsolódik a debreceni Városi Múzeum, majd később a Déri Múzeum történetéhez.
Tovább olvasom »
Néprajzi Gyűjtemény
Néprajzi Gyűjtemény
Múzeumunk néprajzi gyűjteményében közel 30 000 egyedi tárgyat őrzünk. Itt gondozzuk az ún. "Déri Frigyes grafikai gyűjtemény"-t is, amely a névadó felkérésére készített néprajzi grafikákból 350 lapot, illetve 150 archív fotónagyítást tartalmaz.
Tovább olvasom »
Természetrajzi és Környezetismereti Gyűjtemény
Természetrajzi és Környezetismereti Gyűjtemény
A múzeum megnyitásától számítva mintegy másfél évtizedes késéssel kialakított gyűjteménynek három "forrása" volt. Az egykori Városi Múzeum fennmaradt természetrajzi tárgyai, Déri Frigyes adományának föld- és őslénytani része, valamint a második világháborúban súlyos károkat szenvedett Hortobágyi Múzeum megmentett madártani anyaga.
Tovább olvasom »
Történeti Gyűjtemény
Történeti Gyűjtemény
Érdekes módon a múzeum önálló Történeti Osztályának létrejöttére egészen 1962-ig várni kellett. De ez nem jelentette azt, hogy a múzeum anyagából hiányoztak volna a történeti vonatkozású tárgyak, dokumentumok. Röviden ismertetjük a gyűjtemény történetét.
Tovább olvasom »
Numizmatikai Gyűjtemény
Numizmatikai Gyűjtemény
A Numizmatikai Gyűjtemény a Múzeum egyik legértékesebb, és egyben legszerteágazóbb gyűjteménye. Több részegységből áll, melyek közül természetesen kiemelkedik Déri Frigyes Numizmatikai Gyűjteménye. Itt találhatóak azonban a Városi Múzeum alapításától vásárlás vagy vétel útján bekerült forgalmi pénzek, bankjegyek, szükségpénzek, emlékérmek, kitüntetések, jelvények, plakettek. Az 1981 előtt feltárt megyei kincsleletek anyagai is itt kutathatóak.
Tovább olvasom »
Képzőművészeti Gyűjtemény
Képzőművészeti Gyűjtemény
Debrecen már múzeumának alapítása előtt is rendelkezett néhány festményből álló kollekcióval. A városháza falait díszítő, vagy raktáraiban lévő művek azonban nem kerültek nyilvánosság elé. Amikor a múzeumot alapító Löfkovits Arthur 1902. decemberében felajánlotta szerény, de igen értékes festészeti anyagát, a város vezetői is átadták a birtokukban lévő festészeti anyag jelentős részét az 1905. május 22-én megnyíló Városi Múzeumnak.
Tovább olvasom »
Iparművészeti Gyűjtemény
Iparművészeti Gyűjtemény
Az Iparművészeti gyűjtemény alapjait a Déri Múzeum jogelődjének számító Városi Múzeum munkatársai rakták le Zoltai Lajos irányításával. A kollekció első, és legnagyobb mértékű gyarapodására 1920-ban került sor, amikor a gazdag bécsi műgyűjtő, Déri Frigyes, gyűjteményét Debrecen városának adományozta. Kiemelt gyűjteményi egység még a Szomolányi gyűjtemény.
Tovább olvasom »
Könyvtár
Könyvtár
A Déri Múzeum könyvtára korlátozottan nyilvános szakkönyvtár. Kiemelt feladatának tekinti a múzeumi tudományterületeken dolgozók, kutatók szakirodalmi ellátását, a tudományos kutatómunka és a szakemberek tudományos előmenetelének támogatását. Ennek érdekében a múzeumi terület speciális irodalmát a lehetőségekhez képest beszerzi és használatba adja.
Tovább olvasom »
Fotótár
Fotótár
A Déri Múzeum egyik fontos segédtára a Fotótár. A gyűjtemény fő célkitűzése a magyar fényképészeti örökség helyi jelentőségű darabjainak felkutatása, megőrzése és feldolgozása. A gyűjtemény fókuszában a múzeum gyűjtőterületével megegyező régió, a történeti Bihar illetve Hajdú vármegye területének fényképi reprezentációja áll, különös tekintettel Debrecen városára. Röviden bemutatjuk a gyűjtemény rövid történetét, és egy-két érdekesebb fotót is közzéteszünk.
Tovább olvasom »

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu