HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaÓvodásoknak

Óvodásoknak

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Múzeumpedagógusok és elérhetőségeik:
Bán-Szabó Edit – szabo.edit@derimuzeum.hu, mobil: +36 (20) 542-9958
 

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama 45–60 perc.

Óvodásoknak 300 Ft/fő/foglalkozás

 

A foglalkozások időpontja
hétfő: zárva
kedd–péntek: 10.00–16.00
(Utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 15.00)

Létszám: 1 osztály (max. 35 fő)
Foglalkozások díja: 400 Ft/fő (kísérő pedagógusoknak díjtalan)

A foglalkozásokra bejelentkezni 1 héttel korábban szükséges!

A csoport késése esetén kérjük, mihamarabb jelezze számunkra a megadott elérhetőségeink egyikén! A programok megtartását maximum 20 perc késéssel tudjuk garantálni. A 20 percet meghaladó időtartam esetén naptárunk telítettségétől függően vállaljuk a programot. Lehetőség van új időpont foglalására.

Lehetőségekhez mérten tudunk igazodni a programok során az egyéni igényekhez.

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK ÓVODÁSOK RÉSZÉRE 2019/2020

 

„A csillagos ég lakói” – régészeti tárlat

Mit csinál a régész

Ismerkedés a régész munkájával játékos formában. Miket talál a földben? Honnan tudja, hogy hol kell ásni? Milyen eszközöket használ? A foglalkozás célja belátni egy kicsit a múzeum világába, a régészet kulisszái mögé.

Őseink nyomában – Honfoglaló magyarok élete, eszközei

Honfoglaló magyarok élete, eszközei. A gyerekek a csillagos ég alatt az Életfa körül bolyongva ismerkedhetnek meg őseink történetével. Régészeti feltáráson talált tárgyakon keresztül megismerhetik a mindennapi élethez kapcsolódó eszközöket, lakhelyüket a jurtát .A foglalkozás második felében gyapjúból labdát nemezelünk a gyerekekkel, vagy dombornyomással régi magyar motívummal díszített fémlemezt készítünk.

 

Egyiptom világa

Utazás a Fáraók országában – Egyiptom különleges világa

Képzeletben a mesés Egyiptomba repülünk, majd a kiállított tárgyak segítségével ismerkedünk az ország kultúrájával, építményeivel, a régi egyiptomiak szokásaival. A foglalkozás során piramist építünk, szarkofágot díszítünk vagy amulettet készítünk, és megnézzük, hogy hogyan mutatnánk egyiptomi ruhában.

 

Szamuráj udvarház

Kelet varázsa – Japán világa

A foglalkozás során Japán különleges világával ismerkedünk. Déri Frigyes által gyűjtött jellegzetes tárgyak segítenek felfedező utunkon. Kiderítjük, mit tartanak az inróban, mit készítenek elefántcsontból, mit viselnek a japán harcosok, majd megpihenünk Buddha lábánál. Pihenésképp kipróbáljuk az origami technikát.

1000 daru legendája

A japán kultúrában nagy jelentősége van a darumadárnak. A hozzá kapcsolódó szokásokkal és legendákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek a foglalkozás során. A kiállításban különböző formákban jelennek meg a darumotívumok, melyeket együtt keresünk meg a gyerekekkel.
Japánban mindenki tud darut hajtogatni és hajtogat is. A japánok úgy tartják, hogy 1000 hajtogatott daru a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését jelenti. Így közösen mindenki kidíszítheti első darumadarát.

 

Képtár, Munkácsy terem

A Trilógia – Munkácsy Mihály nyomában

A foglalkozáson Munkácsy Mihály hatalmas festményeivel ismerkedünk. Milyen színeket használt a festő, mivel festett, mit ábrázolnak a képek, kik a főszereplők. Hasonló kérdésekre keressük a választ, majd mi is kipróbáljuk ezt a mesterséget.

 

Nagyerdő

Nálatok laknak-e állatok? – Nagyerdő élővilága

Fekete István Vuk c. regényének szereplőinek segítségével ismerkedhetnek meg a gyerekek az erdei élettel, hogy és miként használták az emberek az erdő adottságait.
Bátorságpróbán vehetnek részt, ahol  kiderül, ki meri a természet rejtett kincseit megérinteni.

Természet szertára – vissza a természet világába

Térjünk vissza a természet világában, hiszen a mondás szerint is „Fűben-fában orvosság". Miben rejlik a növények gyógyító képessége? Hol találod ezeket a növényeket? Az állatok is tudnak gyógyítani? Találkozhatnak a gyerekek állatokkal, növényekkel, receptekkel, különös jelentésű szavakkal. Megnézhetik Debrecen régi patikájának az Arany Egyszarvú Patikának a berendezését, hogy milyen eszközöket használtak régen a patikusok a gyógykészítmények előállításához?

Madarat tolláról… – ismerkedés a Nagyerdő madárvilágával

Ismerkedjünk meg a Nagyerdő madárvilágával. Melyik madár hogyan énekel? Tudjatok meg többet a helyes madáretetés szabályairól. Kik a telelő és vonuló madaraink?

 

Helytörténet

Híd a sár fölé – helytörténeti foglalkozás – városunk Debrecen

Miért volt Debrecen főterén „nagyhíd”, ha nincs is folyó? A gyerekek a foglalkozás során megismerkedhetnek Debrecen város történetével és jelképeivel. Találkozhatnak Debrecen címerképének szereplőivel a főnixmadárral, a báránnyal és a pálmafával. A foglalkozás végére kiderül ki lehetett teljes jogú polgári lakos díszoklevéllel.

Nem tudhat egy mester minden mesterséget – híres debreceni mesterségek nyomában

Akarták már kitenni a szűröd? Tudod mi az a guba? Kaptál már tükrös szívet? Tudod mihez használják a kaptafát? Olyan mesterségekkel ismerkedünk, amik ma már kiveszőben vannak. A foglalkozás második felében gyapjúból nemez labdát készítünk.

,,Szív adja szívnek szívesen...” – debreceni mézeskalácsosság

Hogyan készül a mézespuszedli? Ki adta, ki kapta a tükrös mézeskalács szíveket? Milyen eszközöket használtak a mézeskalács-készítők? A gyerekek felfedezhetik a mézeskalács készítő mester Kerékgyártó Sándor egykori műhelyét és üzletét. Megismerkedhetnek a mézeskalács készítés menetével és formáival és Jancsi és Juliska igaz történetével. A foglalkozás részeként illatos mézeskalácsokat díszíthetnek a gyerekek.

Debreceni sokadalom – régi vásárok

Milyen volt a régi vásárok hangulata? Milyen gyakran szerveztek vásárokat? Hol tartották őket? Miért szerették a debreceni vásárokat? Szerepjáték segítségével próbálunk eladó és vásárló bőrébe bújni különböző mesterségeket alapul véve.

Cívis hétköznapok – jeles napok

Régi falusi emberek életébe nyerünk bepillantást a foglalkozás során. Megismerjük használati tárgyaikat, mindennapjaikat, emberi élet fordulóihoz kapcsolódó szokásaikat.

 

1848 emlékezete

A szabadságharc emlékezete – forradalmi napok történései Debrecenben

A foglalkozás során játékok segítségével fedezzük fel a szabadságharchoz kapcsolódó kiállítást, belehelyezkedünk 1848 hangulatába. Fókuszban a tevékeny megismerés és az alkotás.

 

Több kiállításra vonatkozó foglalkozások

Mátyás udvarában – Kapcsolódási pontok keresése a múzeum kiállításaiban

Mátyás király sokak számára az „igazságos” királyt testesíti meg és még többen gondolnak úgy uralkodására, hogy az volt hazánk történelmének virágkora.
A Déri Múzeum több kiállításában megtalálható Mátyás király uralkodására utaló motívum, tárgy vagy művészeti alkotás. Ezek felkutatásával ismerkedhetnek meg a gyerekek, milyen volt Mátyás király udvara a reneszánsz korban.

Ökoszázad – Mit, hogyan, miért…

Egyre fontosabb, hogy mindenki vigyázzon a földre. De mi egyedül mit tehetünk érte? A foglalkozás során körbejárjuk a témát a kiállításokat is segítségül hívva. Miért kell fákat ültetnünk? Miből készültek régen a tárgyak? Mi bomlik le és mi nem. Elődeink miben hordták a vizet? Mit tanulhatunk őseinktől? Hasonló kérdésekre keressük a választ a gyerekekkel.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2021
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu