HU EN
FőoldalNumizmatikai Gyűjtemény

Numizmatikai Gyűjtemény

A Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteményének első darabjai Löfkovits Artúr magángyűjteményéből érkeztek 1902. október 26-án tett felajánlását követően. 1905-től újabb darabok érkeztek a Debreceni Városi Múzeum ún. Érem- és Régiségtárába. A Tár numizmatikai állománya 1951-ig folyamatosan gyarapodott. Elmondható, hogy a pénzek, érmek legalább 80%-a ajándékozás útján került a Múzeum tulajdonába. 1928-ban az gyűjtemény 8000 darabot meghaladó műtárgyat mondhatott magáénak, összetétele azonban nem volt homogén, a Múzeum „mindent gyűjtött”.

 

Kossuth Lajos halálára készült aranyozott bronz emlékérem, mely ebből az időszakból került a múzeum gyűjteményébe, Haranghy György hagyatékából. (Leltári szám: DM IV.1917.61. Fotó: Lukács Tihamér)

 

 

A Déri Frigyes magángyűjteményének egyik legértékesebb része a tulajdonos megbízásából módszeresen összeállított Numizmatikai Gyűjtemény, mely szinte kizáróan a magyar és erdélyi pénzverés anyagából merít, annak kivételesen teljes lenyomata több unikum darabbal Szent Istvántól Szapolyai Jánoson és Apafi Mihályon át IV. Károlyig bezárólag. A Déri-anyagot megérkezésétől kezdve külön egységként kezelték, és kezelik ma is. Huszár Lajos így vélekedett az anyagról:

a vidéki múzeumok legjelentősebb magyar és különösen erdélyi vonatkozású érem- és pénzanyagát tartalmazza.” 

 

Apafi Mihály erdélyi fejedelem 25-szörös aranydukát csegelye Déri Frigyes gyűjteményéből. (Leltári szám: DM DFNGY 2611. Fotó: Lukács Tihamér)

 

Később több magángyűjtemény is helyt kapott itt. Egy kivételes műtárgyegyüttes a Képzőművészeti Tár leltárába került: Degenfeld Pál gróf érem- és jelvénygyűjteménye, melyet 1932-ben ajánlott fel a Múzeumnak. Az ajándékozás és a vásárlás mellett egyre meghatározóbb részét tették ki az éremanyagnak a leletmentésekből származó tételek. Az egy-két darabot tartalmazó leletek mellett számos, több tucat, vagy akár több száz darabos leletanyagok kerültek leltározásra.

 

Magyar királyi 306. honvéd gyalogezred jelvénye Degenfeld Pál gyűjteményéből.(Leltári szám: DM II.1932.22.146. Fotó: Lukács Tihamér.)

 

A világháború alatt és azt követően 1962-ig a gyűjtemény helyzete kifejezetten kaotikus volt, de ebben az időben került Múzeumunkba Farkas György emlékérem gyűjteménye.  Jelentős változást Módy György 1962. március 15-én történt muzeológusi kinevezése hozott. Átszervezték a gyűjteményi struktúrát, 1962–63-ban létrejött az önálló Történeti Tár és az alá tartozó Numizmatikai Gyűjtemény. A gyarapodás vétel és ajándék útján történt. A leletmentésekből származó éremanyagok továbbra is meghatározó részei lettek a numizmatikai gyűjteménynek. 1965-től 1981-ig összesen tíz nagyobb lelet került feltárásra és leltározásra Debrecenből és a régióból egyaránt.

 

A józsai szentgyörgyi erdőben 1981-ben talált ezüst éremlelet tároló korsója és Mátyás király denárjai.(Leltári szám: DM VII.81.1.1. és  VII.81.1.18. Fotó: Lukács Tihamér)

 

A gyűjtemény gondozója 1988-tól húsz éven át Krankovics Ilona volt. Nevéhez köthető az Érem- és Régiségtár meghatározó struktúrájának kialakítása, revíziózta a Déri Frigyes Numizmatikai Gyűjteményt. Numizmatikai képzettséget is szerzett. A 16–17. századi erdélyi éremanyaggal kapcsolatban több katalógust jelentetett meg. Ebben az időszakban kisebb-nagyobb megszakításokkal a gyűjtemény gyarapodása folyamatos volt, ugyanakkor többségbe kerültek a vásárlás útján bekerült műtárgyak. 

Kiemelkedő darabok találhatóak Déri Frigyes Numizmatikai Gyűjteményének erdélyi érméi között, a Numismatica Hungarica érméiből teljes gyűjtéssel rendelkezünk, mint ahogy kiterjedt szükségpénzgyűjteménnyel bír a Múzeum. Gyűjteményünk műtárgyainak száma megközelíti a 20.000 darabot. Aranyérem gyűjteményünk becslések szerint az ország második legnagyobbja.

 

Erdélyért c. ezüst érem a Numismatica Hungarica kiadásában 1980-ból.
(Leltári szám: DM NGY.2019.4.14. Fotó: Lukács Tihamér)

 

Aki szívesen rácsodálkozna az elmúlt évszázadok éremművészetére, most otthonában is megteheti, hiszen a MuseuMap portálon a Déri Múzeumból több mint 100 műtárgy kapott helyet a kereshető katalógusban. Jó böngészést kívánunk!

 

A Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye 2018 októberétől útjára indította a Hónap Érme sorozatot, melynek keretében havonta kerül részletes bemutatásra egy-egy érem műtárgy. Az ismertető írások a Múzeum honlapján és Facebook-oldalán kerültek közlésre. 2019 júliusától pedig az állandó kiállításban elhelyezett érembemutató vitrinben eredetiben is megtekinthetőek az aktuális érmék. Jelen írásban az érmékhez írt ismertetők rövid egyvelegét szedtük össze kedvcsinálóként az országos közönség számára.

 

A gyűjtemény darabjaiból egy válogatás a képre kattintva tekinthető meg:

https://www.derimuzeum.hu/galeria.php?id=9


 

 

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu