HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaIskolásoknak

Iskolásoknak

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Múzeumpedagógusok és elérhetőségeik:
Bán-Szabó Edit – szabo.edit@derimuzeum.hu, mobil: +36 (20) 542-9958

Sándor Zita – sandor.zita@derimuzeum.hu, mobil: +36 (20) 542-9958
 

A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama 45–60 perc.

Iskolásoknak 400 Ft/fő/foglalkozás.

 

A foglalkozások időpontja
hétfő: zárva
kedd–péntek: 10.00–16.00
(Utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 15.00)

Létszám: 1 osztály (max. 35 fő)
Foglalkozások díja: 400 Ft/fő (kísérő pedagógusoknak díjtalan)

A foglalkozásokra bejelentkezni 1 héttel korábban szükséges!

A csoport késése esetén kérjük, mihamarabb jelezze számunkra a megadott elérhetőségeink egyikén! A programok megtartását maximum 20 perc késéssel tudjuk garantálni. A 20 percet meghaladó időtartam esetén naptárunk telítettségétől függően vállaljuk a programot. Lehetőség van új időpont foglalására.

Lehetőségekhez mérten tudunk igazodni a programok során az egyéni igényekhez.

 

 

„A csillagos ég lakói” – régészeti tárlat

 

Mit csinál a régész?

Te is a földön jársz? Érdekel, hogy mi van a lábad alatt? Tudni szeretnéd, hogyan áll össze az apró, törött darabokból egy kiállítás? Akkor itt a helyed! A foglalkozás során részt vehetsz egy miniásatáson, megtudhatod, mit jelent az objektum szó, a kiállításban pedig kipróbálhatod, milyen érzés egy baltát a kezedben tartani.
Hogyan lát a régész a föld alá? Hogyan tudja megmondani, hogy mi is az, amit talált? Hogyan lehet meghatározni egy-egy lelet korát? A foglalkozás igyekszik bepillantást nyújtani a régészet kulisszái mögé, fejleszteni az időbeli tájékozódást és felkelteni a történelem iránti aktív érdeklődést.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: etika, hon- és népismeret, történelem

 

Temetkezés és halottkultusz

A régészek a régi korok történetével foglalkoznak. Az ásatásokon a régi kor emberének lakóhelyét, illetve temetkezési helyét találják meg. A foglalkozás során megyénk területéről előkerült tárgyak segítségével ismerkedünk az egykor élt emberek hitvilágával, temetkezési szokásaival, valamint ezek változásával az évszázadokon, évezredeken keresztül.

Ajánlott korosztály: 9–12. osztály. Ajánlott tantárgy: történelem, 

 

Kőkor, rézkor, bronzkor, avarkor

Csapatokban fedezzük fel a valaha élt emberek mindennapjait. Megvizsgáljuk a különböző korok embereire jellemző életmódokat, hogy hogyan műveltek földet és tenyésztettek állatokat, miből készítették eszközöket.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, etika, történelem

 

Őseink nyomában – Honfoglaló magyarok élete, eszközei

A gyerekek a csillagos ég alatt, az Életfa körül bolyongva ismerkedhetnek meg őseink történetével, életmódjával, szokásaival. Régészeti feltáráson talált tárgyakon keresztül figyelhetik meg elődeink mindennapi élethez kapcsolódó eszközeit, lakóhelyét, a jurtát, és különféle ékszereket. Dombornyomó technikával régi magyar motívummal díszített fémlemezt készíthetnek.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, etika, történelem

 

 

Egyiptom világa

 

Utazás a Fáraók országában – Egyiptom különleges világa

Milyen lehet egy piramis belseje? Milyen bogár a szkarabeusz bogár? Mi az a múmia? Ki az az Anubisz? Milyen írást használtak az ókori Egyiptomban? Izgalmas kérdésekre keressük együtt a választ. A foglalkozás második felében elkészítheted saját egyiptomi tárgyad, amit aztán haza is vihetsz.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály, 9-12. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, történelem

  

A sírkamra rejtélyei

A múzeumpedagógiai foglalkozás során a gyerekek időutazáson vesznek részt. Megérkezéskor a világutazó bőröndből mindenki megkapja saját útlevelét, mellyel a piramisok országába mehet. A cél a piramis belsejében lévő kincs megtalálása. A diákok – akik régész és sírrabló csoportokba osztódnak – a kincset rejtő sírkamrához keresik az utat, mely nem mentes a félrevezető jelektől és rájuk leselkedő veszélyektől sem.

Ajánlott korosztály: 3–6. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, történelem

 

 

Szamuráj udvarház

 

Kelet varázsa – Japán világa

A foglalkozás során Japán különleges világával ismerkedünk. Déri Frigyes gyűjteményének jellegzetes tárgyai segítenek felfedező utunkon. Kiderítjük, mit tartanak az inróban, mit készítenek elefántcsontból, mit viselnek a japán harcosok, majd elidőzünk Buddha lábánál. Pihenésképp kipróbáljuk az origami technikát.

Ajánlott korosztály: 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: történelem, ember- és társadalomismeret

 

 

Fegyvertörténet

 

Halálos szépségek nyomában – fegyversimogató a Déri-hagyaték újkori fegyvergyűjteményében

A foglalkozás során muzeológus vezetésével ismerkedhetnek, vehetik kézbe az érdeklődő diákok a Déri Múzeum gyűjteményének darabjait.

Ajánlott korosztály: 5–8. osztály, 9–12. osztály. Ajánlott tantárgy: történelem

 

 

Képtár, Munkácsy Terem

 

A Trilógia – Munkácsy Mihály nyomában

A múzeumpedagógiai foglalkozás ideje alatt a diákok körképet kapnak Munkácsy Mihály munkásságáról a Trilógia képeinek történetéről, múltjáról és jelenéről. Megtudják, milyen eszközöket, technikákat, szakmai trükköket használt Munkácsy a festmények minél tökéletesebb kompozíciójának megteremtéséhez. A gyerekek a festő munkamódszerét alapul véve, szerepjáték során a műalkotásokon látható alakok bőrébe bújhatnak.

Ajánlott korosztály: 5–8. osztály, 9-10. osztály. Ajánlott tantárgy: vizuális kultúra, művészettörténet

 

 

Nagyerdő

 

Mi fán terem? - Ismerkedés a Nagyerdő növény- és állatvilágával

Figyeljük meg a különböző növények terméseit: sokfélék, változatosak és különlegesek. Van köztük ehető és mérgező, és van olyan is, amit csak az állatok esznek meg. De melyik melyik? Szoktátok figyelni a madarak énekét? Tudjatok meg többet a helyes madáretetés szabályairól! Melyek a telelő és a vonuló madaraink?

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály. Ajánlott tantárgy: környezetismeret, etika

  

A természet szertára – természet és gyógyítás

Térjünk vissza a természet világába, hiszen a mondás szerint is „Fűben-fában orvosság". Miben rejlik a növények gyógyító képessége? Hol találod ezeket a növényeket? Az állatok is tudnak gyógyítani? A foglakozás során a diákok állatokkal, növényekkel, receptekkel és különös jelentésű szavakkal találkozhatnak. Megnézhetik Debrecen régi patikájának, az Arany Egyszarvú Patikának a berendezését, megfigyelhetik, hogy milyen eszközöket használtak régen a patikusok a gyógykészítmények előállításához.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály, 9–12. osztály. Ajánlott tantárgy: környezetismeret, természetismeret, etika, természettudomány, biológia

  

 

Helytörténet

 

Híd a sár fölé – városunk Debrecen

Miért volt Debrecen főterén „nagyhíd”, ha nincs is folyó? A foglalkozás során a diákok Debrecen múltjával ismerkedhetnek meg. Milyen volt Debrecen régen? Hogyan fejlődött a városkép az évszázadok alatt? Az utcanevek, hogyan változtak az idők során? Milyen veszélyek fenyegették a lakosságot a régmúlt időkben? A résztvevők találkozhatnak Debrecen címerképének szereplőivel: a főnixmadárral, a báránnyal és a pálmafával. A foglalkozás végére kiderül, ki lehetett teljes jogú polgári lakos díszoklevéllel.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály, 9–12. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, etika

 

Nem tudhat egy mester minden mesterséget – híres debreceni mesterségek nyomában

Akarták már kitenni a szűröd? Tudod, mi az a guba? Kaptál már tükrös szívet? Tudod, mihez használják a kaptafát? Olyan mesterségekkel ismerkedünk, amik ma már kiveszőben vannak.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, néprajz, etika, pályaorientációs foglalkozás

 

,,Szív adja szívnek szívesen...” – debreceni mézeskalácsosság

Hogyan készül a mézespuszedli? Ki adta, ki kapta a tükrös mézeskalács szíveket? Milyen eszközöket használtak a mézeskalács-készítők? A gyerekek felfedezhetik a mézeskalács-készítő mester, Kerékgyártó Sándor egykori műhelyét és üzletét. Megismerkedhetnek a mézeskalács-készítés menetével és formáival, illetve Jancsi és Juliska igaz történetével. A foglalkozás részeként illatos mézeskalácsokat díszíthetnek a résztvevők.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, néprajz, etika, pályaorientációs foglalkozás

  

Cívis hétköznapok és jeles napok

A foglalkozás során régi debreceniek életébe nyerünk bepillantást: megismerjük használati tárgyaikat, szobáik berendezését, mindennapi tevékenységeiket. Ízelítőt nyújtunk a különlegesnek számító eseményekből is, a vásárok hangulatából és az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó szokásokból.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály. Ajánlott tantárgy: etika, hon- és népismeret

 

A céhláda titka

Mi a céhláda? Mi van benne? Kinek volt hozzá kulcsa? Hogyan lehetett viselkedni a nyitott céhláda előtt? Ki lehetett céhtag? Szerepjátékkal egybekötött ismerkedés a céhek működésével, az iparosodás kialakulásával. 

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: hon- és népismeret, történelem

 

 

1848 emlékezete

 

A szabadságharc emlékezete

Hogyan teltek a forradalmi napok? A magyar történelem meghatározó eseményeinek debreceni vonatkozásait vizsgáljuk meg, átélve a szabadság örömében úszó város hangulatát. Foglalkozásunk célja a 48-as eszmék megismerése, a debreceni események vizsgálata és a forradalom és szabadságharcra való interaktív emlékezés.

Ajánlott korosztály: 1–4. osztály, 5–8. osztály. Ajánlott tantárgy: történelem

 

Kossuth Lajos Debrecenben – feladatlapos múzeumi és belvárosi séta 

Az érdeklődők a letölthető várostörténeti feladatlap segítségével többet megtudhatnak az 1849-ben második fővárosként működő Debrecenről, az itt történt eseményekről, a városban tartózkodó közéleti személyiségekről. Az akár családok számára is teljesíthető séta végigvezet a város azon pontjain, melyek a magyar történelem fontos helyszínei voltak ebben az időszakban. A feladatlap kitöltéséhez szükséges a Déri Múzeum 1848 emlékezete című kiállításának megismerése, amely 400 Ft-os múzeumpedagógiai jeggyel látogatható.

Ajánlott korosztály: 14–99 év 

IDE kattintva letöltheted!

 

 

Több kiállítást érintő foglalkozás 

 

Időutazó 

Csatlakozzatok az időutazók csapatához! Csoportok jelentkezését várjuk, járatokat indítunk történelmi múlt négy helyszínére: ókori Egyiptom, Japán, reformkori Debrecen, bronzkor. Tudjatok meg minél többet az adott korról és helyszínről! Segítségetekre lesz a Déri Múzeum gyűjteményének kiállításai, mesélő tárgyai, rejtett feladványai. Ne felejtsétek otthon a telefonokat sem, szükségetek lesz rá!

Ajánlott korosztály: 5–8. osztály, 9–12. osztály. Ajánlott tantárgy: történelem

 

 

Pályaorientációs foglalkozás

 

Mi leszek, ha nagy leszek címmel pályaorientációs foglalkozásokat hirdetünk az általános iskolák végzős diákjainak.
Választható pályabemutató óránk a régészek és a restaurátorok szakmáját járja körül.
Régész és restaurátor kollégáink mutatják be munkájuk rejtelmeit, a kapcsolódó képzéseket és számba veszik, milyen érdeklődésű diákoknak ajánlott ez a két szakma.

 


Élőszereplős történelmi társasjáték

 

Történelmi ismereteket összefoglaló pénztörténeti társasjáték

 

Váltsd pénzre történelmi ismereteid! A társasjáték során a résztvevők jó hangulatban átismételhetik az érettségihez szükséges történelmi tudásukat, miközben megismerkednek a magyar pénztörténettel, a fizetőeszközök fejlődésével. A játék célja, hogy egy-egy csapat a kezdésnél kapott régi denárjait átmentse a történeti korok határait jelölő pénzváltó mezőkön úgy, hogy a célban minél több gulden álljon rendelkezésére. A tankönyvi anyagon alapuló kérdések és rejtvények helyes megoldásáért pénzjutalom jár, a jól tájékozottak akár az adózás alól is mentesülhetnek…

Ajánlott korosztály: 8. osztály, 9–12. osztály. Ajánlott tantárgy: történelem

 

A szabadságharc emlékezete – forradalmi napok történései Debrecenben

A foglalkozás során játékok segítségével fedezzük fel a szabadságharchoz kapcsolódó kiállítást, belehelyezkedünk 1848 hangulatába. Fókuszban a tevékeny megismerés és az alkotás.

 

                                                          

 

 

A Kert   A következő két foglalkozás múzeumpedagógusának elérhetősége: Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus, e-mail: aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu, tel.:+36 (20) 259-5390                 

Benn a Kerben - általános iskola 4. osztálytól 8. osztályig

A kert kiváló hely az ellazulásra, önmagunk és a külvilág jobb megértésére. Csokonai Debrecenét, a város 18. századi arcát fedezzük fel a Déri Múzeum Kert kiállítási egységéből kiindulva.

A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

Csokonai Cool - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

Mindenkinek van valamilyen benyomása Csokonairól. De mondanánk-e rá, hogy cool? Vagy iskolai tanulmányaink alapján valami egészen más jelzővel illetnénk? És vajon változik-e ez a benyomás a Déri Múzeum Kert kiállítási egységében tett látogatást követően?

A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti.  
 

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2022
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu