HU EN
HomeTárgymesék – A fényirda titkai

Tárgymesék – A fényirda titkai

A 19. század egyik népszerű tárgytípusa az album volt. Az üres könyvekbe apró emléktárgyak, aláírások, rajzok kerültek. Főként a század második felében virágzott az úgynevezett apró gyűjtés: a különböző albumokban képeslapokat, bélyegeket vagy fényképeket találunk.

A polgárság kiváltképp szívesen gyűjtötte a fotográfiákat. Közülük is legnépszerűbbek a portrék voltak, amelyeket a képen látható, sárgaréz kapcsos könyv is rejt. A táblákat és a gerincet bőrrel fedték, majd azokra díszítésként farátétet helyeztek. A hátsó tábla díszítése egyszerű, ám az első fa borítású, közepén finoman megmunkált ovális keretben áttört, virágos, leveles inda fut.

 

 

A Déri Múzeum fotótárából származó képek hiteles korrajzot nyújtanak, s azt is elárulják, a debreceni polgárok értették és követték is a divatot.

A legendás fényképész páros, Gondy Károly és Egey István „fényirdája” 1865-1909-ig működött a városban. Múzeumunk 1923-ban vette meg műtermi hagyatékukat, amely több mint 32.000 fotót jelent. A páratlan anyag tudományos feldolgozását Szabó Anna Viola fotótörténész végezte, mely ide kattintva érhető el.

A képeken Debrecen csaknem egész lakossága megjelent. Láthatók itt elegáns színésznők éppúgy, mint a legszebb ruháikban pompázó polgárok, akik ezekből az albumokból költöztek a múzeum Polgári sikk című kiállításának falaira.

Ormosi Viktória

 

Első megjelenés 2020. augusztus 11-én a Museum.hu-n. Link

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu