HU EN
FőoldalKiállításokPolgári sikk

Polgári sikk

A tárlat a polgárosodó Debrecen női ruháiból, kiegészítőiből ad ízelítőt, s enged betekinteni a korabeli polgárok életmódjába. Múzeumunk iparművészeti gyűjteményének gazdag anyaga az állandó kiállításban számos helyen, ám nem önállóan jelenik meg. Részben ezt is pótolni igyekszik időszaki kiállításunk, melyben soha nem látott, vagy csak több évtizede bemutatott tárgyak szerepelnek.

A divat sodró erővel ragadja magával az embereket, s bár intenzív, de viszonylag rövid idő alatt lezajló változást hoz. Divatosnak lenni annyit jelent, mint az aktuális változásokat mielőbb követni. Az iránta való érdeklődés főként a „szebbik nemre” jellemző.

 

A kiállítás alsó szintjén egy mai nő álmodja magát vissza a bemutatni kívánt korba. Az „álomban” nem szokványos formában kelnek életre a múzeumi tárgyak.

A galérián idővonal mutatja be a női divat legjellegzetesebb és legérdekesebb változásait a kiegyezéstől a második világháború kitöréséig. A divat nem egyformán érinti a különböző társadalmi rétegeket. Az arisztokrácia, a művészek és a nagypolgárság diktálta, a polgári középosztály pedig követte. Ez utóbbi társadalmi réteg áll a kiállítás középpontjában.

 

A divat ebben az időszakban már Debrecenben is a polgárság mindennapjainak szerves része volt. Az új befogadását megkönnyítette, hogy a felbomló cívis társadalom főként hagyományokra épülő törvényei már nem érvényesültek. Emellett megjelent egy új, vállalkozó szellemű polgári réteg, amely életmódjában is fogékony volt az újdonságok iránt. Ugyanakkor közülük kerültek ki a város modernizációjának motorjai. Tagjai ott vannak az Emlékkert, a Zenede, a Színház és a Kaszinó alapítói között. Nekik köszönhetően változatos társasági élet folyt a városban, melynek ünnepi alkalmain a nők már a legújabb divatot követő ruhákban jelentek meg.

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
900 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
3500 Ft/ Család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
300 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
1.200 Ft/család
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
5000 Ft/Csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2021
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu