HU EN
HomeA Hónap Érme – 2022 December

A Hónap Érme – 2022 December

Zrínyi Miklós az elnyomás fenyegető rémeként írt róla, Christopher Paolini regényében Eragon igazszívű harcostársa a jóra törekvőknek, ám az állandóan zsörtölődő asszonyok is megkapják olykor e címet, sőt gyümölcs is viseli a sárkány nevet. Megjelennek számos filmben, nemrég debütált például a Sárkányok háza c. fantasy-sorozat évadzáró epizódja a forgalmazó streaming csatornáján. A 14. századi angol viszonyok ihlette környezet és cselekményszövés már a Trónok harcában magával ragadta nézők millióit. Most a sárkánylovasok dinasztiáját követhettük nyomon, velük együtt pedig teret kaptak sárkányaik is. Ezek a hatalmas, varázslatos, mágikus, pusztító óriások évezredekkel ezelőtt születtek meg az emberiség képzeletében. 

A sárkány egy hüllőszerű lény, amely világszerte számos kultúrában megjelenik. Míg keleten a sárkányok négylábú kígyózó alakok, akik jóságosak, szerencsét hoznak és átlagon felüli intelligenciával rendelkeznek, addig a nyugati kultúrákban a középkor óta gyakran ábrázolták a sárkányokat szárnyakkal, szarvakkal, tüzet okádva. A kutatás úgy véli, hogy ezek a leírások a hatalmas őslénymaradványok létére adott válaszok. A krónikák szerint Hunyadi Mátyás Corvina-könyvtárában két óriási sárkánykoponya is látható volt, amit ma dinoszaurusz csontmaradványként azonosíthatnánk. Talán egy másik közkedvelt szerző, J. K. Rowling is innen merített a Harry Potter-ben, a varázsló versenyen feltűnő Hungarian Horntail (magyar szarvasfarkú sárkány) megalkotásakor.

A nyugati keresztény kultúrában jellemzően mint a Sátán, vagy annak szolgái jelennek meg a sárkányok. Szent György vértanút a fenevad legyőzőjének tekintik, ennek ábrázolása jelenik meg a már korábban is ismertetett Szent György érmeken. A 14. század elején, az országot uralma alá hajtó Anjou Károly király Visegrádon alapította meg a Szent György lovagok rendjét, melyet később Zsigmond király és neje, Borbála elevenített fel a Sárkányos Renddel. Utóbbi jelképe egy sárkány, pontosabban egy uroborosz volt, ami a mitológiában egy saját farkába harapó sárkány, vagy kígyó. A Rendnek tagja volt II. Vlad havasalföldi fejedelem is, akit a sárkány latin neve után Vlad Draculnak neveztek el. Az ő fia volt a későbbi III. Vlad Ţepeş (Karóbahúzó Vlad), közismertebb nevén Dracula.

 

 

December hónap érmének egy sárkányt ábrázoló ezüst denárt választottunk. Nem tudjuk biztosan, hogy az 1330-as években I. Károly nevére vert denár hátlapjára hogyan került a sárkány. Nem kizárt, hogy a király kedvelt báróihoz, címerként a sárkányt használó Herman nemzetségből származó Lackfiakhoz lehet köze, vagy épp a fent említett Szent György Lovagrendhez. Minden esetre az előlapon két vonalkör között az +M REGIS KAROLI körirat olvasható, középen az Anjou-magyar címerpajzs, a hátlapon pedig egy balra lépő sárkány alakja rajzolódik ki, melynek analógiája a bécsi denárokon található meg. (CNH II. 44.; H. 488.)

 

Dr. Novák Ádám, történész, Déri Múzeum

 

Leltári száma: DFNGY 212.

Fotó: Lukács Tihamér

 

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu