HU EN
FőoldalTárgymesék – Hopliták, előre!

Tárgymesék – Hopliták, előre!

Déri Frigyes, a Déri Múzeum alapítója és névadója, a 20. század első felének meghatározó magyar műgyűjtője volt. Gyűjteményéből egyértelműen kiemelkedik az antik kollekció, mely mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban jelentősnek számít.

A múzeumalapító által gyűjtött görög, római és etruszk anyagban egyaránt megtalálhatók az ókor jellegzetes szakrális tárgyai és a mindennapok egyszerűbb eszközei is. A színes és változatos gyűjtemény eredetileg 386 műtárggyal rendelkezett. A II. világháború pusztítása azonban jelentősen lecsökkentette az állomány számát, így jelenleg 275 tárgy alkotja a Déri-féle Antik gyűjteményt. A műtárgyak 2010 óta csak időszaki kiállításokon tekinthetők meg.

A gyűjtemény egyik legrégebbi és legjellegzetesebb darabja az i.e. 8-5. században készült bronz sisak, mely az ókori görög hopliták fegyvertárának jellegzetes darabja volt. A hoplita-sisakoknak számos változata alakult ki az idők során. A gyűjteményben található darab az un. „Korinthosi” főtípushoz tartozik, azon belül pedig az érett archaikus kori „Myros” csoporthoz sorolható.

 

 

Szilágyi János György a következőket jegyezte fel a sisakról:

 

"Kisebb horpadásokkal. Barnászöld-olajzöld patina. Egy lemezből, kalapálással készült. A nyak felé enyhén befelé ível, kihajló peremén hátul a nyakszirt fölött lyuk. Két oldalt a perem szélén kis bevágás. A peremen poncolt és bekarcolt díszítő-minta fut végig, amely az arcvédő részeken és az orrvédő nyelven is folytatódik: bekarcolt vonalból, majd kitöltetlen sáv fölött kettős bekarcolt vonallal határolt nyelvminta-sorból áll. A szemöldök fölött négy bekarcolt vonal a keretezés."

 

Déri Frigyes a sisakot feltételezhetően 1913. július 25-én vagy augusztus 11-én vásárolta Bécsben.

 

Kovács József Dénes

Első megjelenés 2020. április 28-án a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu