HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaDebreceni Irodalom Háza

Debreceni Irodalom Háza

Kedves Óvodapedagógusok, Pedagógusok, Múzeumbarátok!

 

A múzeumok jelentős szerepet tölthetnek be a gyermekek tudásának rendszerezésében, a meglévő tudás mozgósításában és új ismeretekkel való kiegészítésében. A Déri Múzeum két tagintézménye, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás múzeumpedagógusaként arra törekszem, hogy változatos módszertani eszközök alkalmazásával tartalmas, fejlesztő kikapcsolódási lehetőséget nyújtsak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hiszek abban, hogy kortól függetlenül mindenkiben ott lapul a Homo Ludens, a játékos ember. Foglalkozásaim alapja a játék, mert az így szerzett tudás élményhez kötődik, ezért tartósan megmarad. 

Bízom benne, hogy egy-egy program, vagy foglalkozás alkalmával személyesen is megismerkedhetünk. 


Üdvözlettel:

Aranyi Fruzsina
múzeumpedagógus és oktatáskutató

 

 

Bejelentkezési tudnivalók: 

 

A foglalkozásokra Aranyi Fruzsina múzeumpedagógusnál lehet bejelentkezni az aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a +36 (20) 259-5390-es telefonszámon. 
A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama 45–60 perc. 
A foglalkozások időpontja kedd–péntek: 10.00–16.00 Az utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 15.00. 
Foglalkozások helyszíne: a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás 4026 Debrecen, Péterfia u. 28. (A Debrecen Pláza mellett). Megközelíthetőség: 1-es és 2-es villamos Kálvin tér megállóhely. 
A foglalkozások ára iskolásoknak 400 Ft/fő, óvodásoknak 300 Ft/fő. 
Kérjük, hogy a foglalkozásokra a kívánt időpont előtt minimum 1 héttel korábban jelentkezzenek be. Számlaigényüket a bejelentkezés során előre jelezzék! Kérjük, hogy késés esetén értesítsenek. 
Az egyéni igényekhez lehetőségeinkhez mérten tudunk igazodni a programok során.

 

 

 

 

Bac Ilus – nagycsoportos óvodásoknak 

A foglalkozás során megismerjük Bac Ilust a sokat betegeskedő kislányt, akit egy makacs náthából próbálunk kigyógyítani gyógyfüvek segítségével. S míg rajta segítünk, a gyógyítás alapjaival is megismerkedünk. A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve, olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek a gyógyításról és a segítségnyújtásról. A foglalkozás célja az érzékenyítés.

Képek a foglalkozásról

 

 

 

Világok ablaka - általános iskola 3. osztálytól 6. osztályig

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ablak. Első ránézésre semmi különleges nem volt benne. Épp úgy nyílt és záródott, mint bármely másik, az idő múlásával ugyanúgy elvetemedett mint bármely másik, és ha nem takarítottak, bizony bekoszolódott, mint bármely másik. Ám volt egy különleges tulajdonsága ennek az ablaknak, mégpedig az, hogy különböző világokra nyílt. Így hát, Kóc Gerzson az ablakpárkányon ülve addig lógázta a lábát, míg ki nem pottyant és egy másik világban nem találta magát. Segíts Kóc Gerzsonnak hazajutni! S cserébe az út során fejtörő, mozgásos és ügyességi feladatok révén megismerkedhetsz népszerű kortárs gyermekirodalmi szerzők történeteivel. A foglalkozást magyar nyelv és irodalom, valamint rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz ajánljuk.

 

 

 

Csokonai Cool - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

Mindenkinek van valamilyen benyomása Csokonairól. De mondanánk-e rá, hogy cool? Vagy iskolai tanulmányaink alapján valami egészen más jelzővel illetnénk? És vajon változik-e ez a benyomás a Déri Múzeum Kert kiállítási egységében tett látogatást követően? A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

Kincsek a raktárból 1 - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

A raktárról lehet elsőre egy poros, dohos hely jut eszünkbe, ahol halmokban áll a sok kacat. De vannak olyan raktárak is, amik régi korok kincseit őrzik. Ilyenek a múzeumi raktárak. A Kincsek a raktárból 1 foglalkozás fókuszában Csokonai Vitéz Mihály életének helyi vonatkozásai állnak. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

 

Kincsek a raktárból 2 - általános iskola 5. osztálytól középiskoláig

A raktárról lehet elsőre egy poros, dohos hely jut eszünkbe, ahol halmokban áll a sok kacat. De vannak olyan raktárak is, amik régi korok kincseit őrzik. Ilyenek a múzeumi raktárak.  A Kincsek a raktárból 2 foglalkozás fókuszában Ady Endre életének helyi vonatkozásai állnak. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

 

A galléros felöltő – foglalkozás felső tagozatos általános iskolásoknak és gimnazistáknak

Mély fájdalommal tudatom mindent nemes szívű emberbaráttal, hogy galléros felöltőm hosszas, kéthónapnyi kifizetetlenség után zsebében egy kéziratommal ismeretlen, jobb hazába költözött. Semmi sem képes bánatomat enyhíteni, mert első verseskötetemet a kézirat hiányában nem tudom sajtó alá rendezni. Arra kérem a Debreczeni Reggeli Újság olvasóit, hogy legyenek segítségemre a felöltő kézre kerítésében. A nyomozás Ady Endre debreceni kötődését mutatja be. Célunk a gyermekek ismereteinek bővítésén és a kognitív képességek fejlesztésén túl az anyanyelvi kommunikáció és a kulturális kompetencia területek fejlesztése.

 

 

 

 

 

Benn a Kertben - általános iskola 4. osztálytól 8. osztályig

A kert kiváló hely az ellazulásra, önmagunk és a külvilág jobb megértésére. Csokonai Debrecenét, a város 18. századi arcát fedezzük fel a Déri Múzeum Kert kiállítási egységéből kiindulva. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

 

 

 

Csokonai retrospektív – 3–8. osztályosoknak 

(átmenetileg nem kérhető)

Az irodalomban a retrospektív elbeszélés nem időrendi sorrendben mondja el az eseményeket, hanem időnként visszaugrik a múltba. A foglalkozás alatt kreatív feladatok során át retrospektív módon dolgozzuk fel Csokonai Vitéz Mihály életét. A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

Képek a foglalkozásról

 

 

 

 

 

Játsszunk forradalmat! – 3–8. osztályosoknak 

(átmenetileg nem kérhető)

Légy te is a márciusi ifjak egyike, és próbálj magad köré gyűjteni minél többeket! Egy játékos foglalkozás keretében ha ügyes vagy, megszerezheted a titokzatos aktatáska nyitókódját, és megtudhatod mi lapul benne miközben részese lehetsz a március 15-ei forgatagnak. A foglalkozás irodalmi megközelítésből dolgozza fel 1848. március 15-e eseményeit miközben az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

Képek a foglalkozásról

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2022
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu