HU EN
FőoldalTárgymesék – Tökéletes formák, formás tökéletesség

Tárgymesék – Tökéletes formák, formás tökéletesség

Az art deco kifejezést az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállítás óta ismerjük. A tárlaton résztvevő és az irányzat történetében is tevékeny szerepet játszó Le Corbusier - a 20. század egyik legnagyobb hatású francia építésze - pályája korai szakaszában sokat foglalkozott iparművészettel is. Ő volt az, aki annak idején a fordítást nem igénylő, tömör címet adta folyóiratában a L'Espirit Nouveau hasábjain megjelent cikksorozatának: Expo 1925: Arts déco.

A 20. századi művészettörténetet feldolgozó könyvekben, tanulmányokban a szerzők az art decóról, mint irányzatról nem is beszélnek. Az „izmusok” szoros láncolatában ennek a stílusnak nem jutott hely. A második világháború egy csapásra véget vetett minden szellemi mozgalomnak, így az art decónak is, ezért mielőtt léte és szelleme tudatosulhatott volna, elfelejtették. Néhány évtizeddel később, a hatvanas években vált csak köztudomásúvá, hogy az 1910-es évek derekától a harmincas évekig létezett egy olyan irányzat, amely nem szecesszió, nem kubizmus, nem konstruktivizmus, noha merített mindegyikből.

 

 

A képen látható váza a 2020-ban megrendezett Polgári sikk című időszaki tárlaton is hangsúlyos szerepet kapott. A Déri Múzeum birtokában nagyon kevés art deco hatású tárgy van. E különleges darab, amely színtelen üvegből készült, hatszögletű, szűkülő oldalú. Alul csillag alakban metszett formavilág jellemzi, peremén aranycsík fut körbe. Öt párhuzamos metszésvonal figyelhető meg a műtárgy testén. A kisebb zöld és ciklámen színű három- és négyszögek, az egész geometrikus formavilág a konstruktivista irányzatból nyert ihletettséget.

Az art decót a tökéletes kivitelezés és a modern formák jellemezték, legyen szó építészeti, szobrászati remekekről, bútorról, vagy dísztárgyról. Az itt bemutatott műtárgy elfogultság nélkül megfelel ezen feltételeknek.

 

Ormosi Viktória

 

Első megjelenés 2021. január 6-án a Déri Múzeum Hírei között. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu