HU EN
FőoldalHírekTárgymesék a Déri Múzeumból

Tárgymesék a Déri Múzeumból

Tökéletes formák – formás tökéletesség

Az art deco kifejezést az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállítás óta ismerjük. A tárlaton résztvevő és az irányzat történetében is tevékeny szerepet játszó Le Corbusier - a 20. század egyik legnagyobb hatású francia építésze - pályája korai szakaszában sokat foglalkozott iparművészettel is. Ő volt az, aki annak idején a fordítást nem igénylő, tömör címet adta folyóiratában a L'Espirit Nouveau hasábjain megjelent cikksorozatának: Expo 1925: Arts déco.

 

A 20. századi művészettörténetet feldolgozó könyvekben, tanulmányokban a szerzők az art decóról, mint irányzatról nem is beszélnek. Az „izmusok” szoros láncolatában ennek a stílusnak nem jutott hely. A második világháború egy csapásra véget vetett minden szellemi mozgalomnak, így az art decónak is, ezért mielőtt léte és szelleme tudatosulhatott volna, elfelejtették. Néhány évtizeddel később, a hatvanas években vált csak köztudomásúvá, hogy az 1910-es évek derekától a harmincas évekig létezett egy olyan irányzat, amely nem szecesszió, nem kubizmus, nem konstruktivizmus, noha merített mindegyikből.

 

A képen látható váza a 2020-ban megrendezett Polgári sikk című időszaki tárlaton is hangsúlyos szerepet kapott. A Déri Múzeum birtokában nagyon kevés art deco hatású tárgy van. E különleges darab, amely színtelen üvegből készült, hatszögletű, szűkülő oldalú. Alul csillag alakban metszett formavilág jellemzi, peremén aranycsík fut körbe. Öt párhuzamos metszésvonal figyelhető meg a műtárgy testén. A kisebb zöld és ciklámen színű három- és négyszögek, az egész geometrikus formavilág a konstruktivista irányzatból nyert ihletettséget.

 

Az art decót a tökéletes kivitelezés és a modern formák jellemezték, legyen szó építészeti, szobrászati remekekről, bútorról, vagy dísztárgyról. Az itt bemutatott műtárgy elfogultság nélkül megfelel ezen feltételeknek.

 

Ormosi Viktória muzeológus

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
900 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
3500 Ft/ Család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
300 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
1.100 Ft/család
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
5000 Ft/Csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

2021. január 6.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2023
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu