HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2023 Február

A Hónap Érme – 2023 Február

Középiskolai tanulmányainkból emlékezhetünk arra a bizonyos érettségi tételre, melyben Ady Endre háborús költészetét kell elemezni. Nemrég hagytuk magunk mögött január 27-t, a költő halálának évfordulóját. Így februárban, amikor az Ukrajnában dúló háború egy éve tört ki, visszaemlékezhetünk a 20. század Nagy Háborúja idején verseket nem közlő, de műveket alkotó költőre. 

Költészetére a szimbolizmus és a szecesszió a jellemzők. Nem vonta ki magát a közéletből, számára a művészet egy eszköz volt a társadalom jobbítására, ezért mondhatjuk közéleti költőnek. Sőt, egyes vélemények szerint a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. Az első világháború kitörésével Ady költészetének a középpontjába a magyarság féltése kerül. 1914 tavaszán egész Európát átjárta a háborús buzgalom, a lelkesedés. Különösen abban az országban, melynek trónörökösét merényletben ölték meg, s a rá adott válasz robbantotta ki végül a világégést. Ady azonban érezte, hogy a háború vége Magyarország számára csak a pusztulás lehet ezért kezdettől fogva pacifista volt. Háborúellenes verseit azonban a Nyugat sem merte közölni. Csak 1918 A halottak élén című kötetben jelenhettek meg, mikor a háború már a végéhez közelített. Költeményeiben a korábbi nemzetostorozó hangot a szánalom és a részvét váltotta fel, siratta népét, amelyet idegen hatalmak félrevezettek és értelmetlen öldöklésbe kényszerítettek. 

Különös nyár-éjszaka volt, de aztán a lovas eltévedt, és maradt az ember az embertelenségben. Ekképpen fűzhetjük össze három emblematikus versének címét a fent említett kötetből. A Déri Múzeum 50. Hónap érmével a költőre, háborús költészetére, és a háború borzalmaira emlékezünk. 

 

 

Csúcs Ferenc szobrász és éremmetsző alkotása 1943-ban készült, fehér fémből. A kör alakú érem átmérője 86 mm, előoldalán Ady Endre balra néző arcképe látható, hátoldalán egy Glóbuson ülő, és citerázó női alak látható, mellette két oldalt CS (Csúcs Ferenc mesterjegye) – 43 (A készítés dátuma: 1943), felirata: MUSA POETAE. 

Leltári száma: NGY.1999.4. 

 

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu