HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2021 December

A Hónap Érme – 2021 December

Bizonyára sokak keze ügyébe került már azokból a „furcsa” ötforintosokból, melyeket tizenkétmillió példányban bocsájtott ki a Magyar Nemzeti Bank, a forint 75. születésnapján, 2021. augusztus 2-án. A forgalomból jól ismert ötforintos tematikus oldala hat különböző változatban készült. Ha összeillesztjük a F–O–R–I–N–T betűket mutató érméket, akkor azok hátterei a Magyar Nemzeti Bank épületének perspektivikus ábrázolását rajzolják ki. Az évforduló kapcsán  múzeumunk támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, hogy műtárgygyarapítási pályázat keretében költségtérítést kapjon a forint pénzérmék és bankjegyek beszerzéséhez. A kuratórium pozitívan bírálta el beadványunkat, melynek eredményeként folyamatban van egy több száz darabból álló gyűjtemény megvásárlása, köztük az imént ismertetett ötforintos sor is.

Múzeumunk forgalmipénz-gyűjteményének gyarapítását a második világháború végéig tematikusnak és rendszeresnek tekinthetjük. 1946-ban talán „könnyebb” is lehetett pengő bankjegyeket felajánlani a múzeumnak, ha tudjuk, hogy 1946. június 1. és 1946. július vége között a magyar pengő inflációja 158486%-os volt (manapság a 4–5%-os inflációt is nehezen éljük meg). Az 1946. augusztusától kibocsájtott forint címletekből csupán az 1960 és 1989 között megjelent forint emlékérmek némelyikét sikerült beszerezni. Így annak ellenére, hogy Szent István korától számítva a pengő-fillér pénzrendszerig bezárólag több ezer darabos anyagot őrzünk, az utóbbi hetvenöt év magyar fizetőeszközéből alig van példányunk. Ezen segített a mostani pályázati támogatás, melynek keretében többek között a Hónap Érmére is szert tehetünk hamarosan.

December Hónap Érmének egy olyan forint pénzérmét választottunk, melyen szintén a Magyar Nemzeti Bank épülete látható. Ezüstből készült, de többek kezében fordulhatott meg, mint az 1946-os „vastag” Kossuth ötforintos. Nem sokáig volt forgalomban, az első darabokat 1992-ben adták ki. Az 1994-ben megjelentektől eltérő hátoldallal készültek, de már 1998-ban kivonták őket. A rövid élettartam annak volt köszönhető, hogy a 12 grammos érmék felerészt ezüstből készültek, így a fémérték hamar meghaladta a névértéket. Nem csoda, hogy a 11,3 millió kiadott példányból kevesebb, mint 3 millió darab került vissza a MNB-hez, több mint 8 millió darab maradt a jegybankon kívül. Előlapján, mint mai megfelelőjén, a Lánchíd volt látható. 1994-től hátlapjáról a haza bölcse, Deák Ferenc figyelte tulajdonosát. Tervezője Bognár György éremművész volt. Ezek után talán már sokan kitalálták, hogy melyik címletről van szó: az ezüst 200 forintról.

 

 

A jubileum alkalmából útjára indult egy oktató kvízsorozat is. Ugyanis a jegybank ma már nem csak a monetáris politika irányítója és pénzkibocsátó, de gondot fordít a tudatos pénzügyi nevelésre, oktatásra is. A Pénzmúzeum, a MNB és a Pénziránytű Alapítvány közös projektjének eredménye a Forint Hősök Tere című kvízsorozat, melyet a linkre kattintva érnek el az érdeklődő olvasók. 

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu