HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2021 Március

A Hónap Érme – 2021 Március

Márciusban egy éve lesz, hogy velünk van a pandémia. A magyar kormány 2020. január 31-én operatív törzset hozott létre, az első magyarországi, COVID-19 vírus által fertőzött beteget március 4-én jelentették be, 11-én pedig országos veszélyhelyzetet hirdettek. Az elmúlt egy évben az élet minden területét átszőtte a járvány. Természetesen a múzeumokra, így a mi intézményünkre is kihatott, 2020 tavaszán bezártuk kapuinkat, s bár a nyitást követően szeptember-októberben egy sikeres numizmatikai programsorozatot is lebonyolítottunk, november 11-től ismét zárva tartunk. Csupán online tudjuk szolgálni a kultúrát, de erre remek felületet kínálnak többek között közösségi oldalaink, így megújult honlapunk és Múzeumi Blogunk is.

 

 

A koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink áldozatos munkájának elismerése, és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank a 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék új emlékváltozatát bocsátotta ki 2020. július 14-én. A különleges fémpénzek 2-2 millió példányban kerültek forgalomba. Az érmék névértékes oldala megegyezik az 1993 óta forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával. A tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást, illetve magyar nőszirmot egy új, közös motívum váltotta fel: középmezőben – szív alakot formálva – a veszélyhelyzetben helytálló, különböző foglalkozású névtelen hősök sematikus ábrázolása látható. Alatta két vízszintes sorba tördelve a „TISZTELET A HŐSÖKNEK” felirat. A Kovács Krisztina grafikus által tervezett érmék, és az általuk képviselt gondolat így milliókhoz juthat el. A Déri Múzeum a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai Igazgatóságának köszönhetően kapott ajándékba két-két, forgalomba nem került darabot, melyek közül mi a 10 forintos érmét választottuk a Hónap Érmének. 

Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 10 Ft-os érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 6,1 gramm, átmérője 24,8 mm, peremvastagsága 1,7 mm, széle szaggatottan recézett.

 

Leltári száma: NGY.2021.4.1.

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu