HU EN
FőoldalTárgymesék – A festőfejedelem köszöntése

Tárgymesék – A festőfejedelem köszöntése

Ezelőtt 177 évvel, 1844. február 20-án született Lieb Leó Mihály, aki később Munkácsy Mihály néven vált világhírű, ünnepelt festőművésszé. Születésnapja – 1874-es házasságkötését követően – minden évben óriási társadalmi esemény volt.

Munkácsy Mihály egyik legemlékezetesebb születésnapi köszöntése 1882-höz köthető. Krisztus Pilátus előtt című alkotását – sikeres párizsi és bécsi bemutatója után – Budapesten is kiállították. A képet a festő és felesége is elkísérte. A ládába csomagolt mű 1882. február 17-én érkezett a fővárosba. A méretes küldeményt a Műcsarnok épületébe szállították, feszítőkeretre rögzítése után felfüggesztették, majd bársonydrapériával övezték. Munkácsy és felesége a Ferenc József császárnál tett bécsi látogatás után, 18-án érkezett meg a Nyugati pályaudvarra. Hatalmas tömeg fogadta az ekkor már európai hírű festőművészt, akit a kulturális egyesületek vezetői színházi díszelőadásokkal, fáklyás menettel és álarcos bállal is köszöntöttek. Az egyik legjelentősebb eseménynek a régi Műcsarnok impozáns díszterme, egyben a kiállítás helyszíne adott otthont. Február 20-án a harmincnyolcadik évébe lépő Munkácsyt a Képzőművészeti Társulat elnöke, Ipoly Arnold, valamint Trefort Ágost vallás- és közoktatásügyi miniszter üdvözölte és köszöntötte. Az eseményt Aggházy Gyula grafikája örökítette meg, amelyet a Vasárnapi Újság is közölt. Ezen a találkozón adták át a festőnek az ezüstkoszorút, amelyet művészetének elismeréséül készítettek, s ugyancsak ezen a rendezvényen hangzott el első alkalommal a festmény megvásárlására tett javaslat. A gyűjtés elkezdődött, de a műkereskedő Sedelmeyer-nek és a mű későbbi tulajdonosainak is más tervei voltak az alkotással.

 

 

 

Több mint egy évszázad telt el, mire a mű újra Magyarországra érkezett. Sz. Kürti Katalin kitartó kutatómunkájának, Forbáth Péter orvosprofesszor közreműködésének és a Magyar Állam anyagi támogatásának köszönhetően, 1995-ben Debrecen fogadhatta a festményt. Hosszú és bonyodalmas tárgyalások után 2015-ben – a Magyar Nemzeti Bank értékmentő tevékenységének eredményeként – a Krisztus Pilátus előtt végleges helye a festő szülőhazája lett.

A legértékesebb születésnapi ajándékot szintén hazájától kapta Munkácsy, amikor a festő többször hangoztatott óhaját teljesítve a Krisztus-képek a magyar állam tulajdonába kerültek. A művész születésének 175. évfordulója alkalmából megrendezett esemény fénypontja volt a 2019. február 20-ai bejelentés, hogy a kormány megvásárolta a művet. A következő évben első, beleltározott tételeként a Déri Múzeum vette nyilvántartásba a festményt, s így vált teljessé a Krisztus-trilógia.

A Déri Frigyes ajándékaként 1930. május 25. óta Debrecenben kiállított Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című alkotások az Ecce Homo festmény számára a múzeum építésekor kialakított különteremben várják a látogatókat.

 

Fodor Éva Irén

 

Első megjelenés 2021. február 19-én a Déri Múzeum Hírei között. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu