HU EN
Főoldal Kiállítások Előző kiállítások TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK - Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás kiállítása

TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK - Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás kiállítása

TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK - Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás kiállítása
Mit csinál egy festőművész (Konok Tamás) és egy kreatív biológus (Vásárhelyi Tamás), ha találkoznak? Talán beszélgetnek, az egyikük az éppen akkor aktuális művészi problémáiról mesél, a másikuk a kutatásairól. Lehet, hogy csak kedélyesen társalognak egy tea vagy egy kávé mellett. Esetleg sakkoznak. Nem.

Esetükben egy egészen különleges találkozásról van szó, amelynek eredményeként megszületett egy rendkívül rafinált kiállítás, amely arra készteti a látogatót, hogy dobja sutba a szokásos látás- és gondolkodásmódját. Aki belép e kiállítótérbe, észrevétlenül szabadul meg a szokásaitól és a beidegződéseitől, ami örömet okoz neki, mert mindezt játék közben teheti meg. A játék pedig jól tudjuk, szabaddá tesz. A szabadságunk megtapasztalása pedig nemcsak öröm- és erőforrás, hanem lehetőséget teremt arra, hogy másképp lássuk magunkat, a világot és a dolgokat, amelyek körülvesznek bennünket.

 

Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás kiállítása felszámolja a művészi és a tudományos gondolkodás közé részben mesterségesen húzott határt, beláttatja velünk, hogy a világ egy, s a törvényei mindenki számára ugyanazok, csak épp mást veszünk észre belőle vagy más szemmel látjuk ugyanazt. Míg a festőművész egyik geometrikus formákból és finom vonalakból megalkotott képe fölidézi bennünk a forgás élményét, addig a biológus által készített modell a bennünk megszülető érzetet, az imagináriust közvetlenül megtapasztalhatóvá teszi, mégpedig úgy, hogy felfedi azokat a fizikai törvényszerűségeket is, amelyek működőképessé teszik kis találmányát. Ugyanakkor fordítva is igaz. Vásárhelyi Tamás találmányai arra késztetik a látogatót, hogy újra és újra megnézze a Konok-festményeket. S így talán azok a látogatók is alaposabban megszemlélik az alkotásokat, akiknek egyébként nem elsődleges érdeklődési köre a kortárs művészet. S talán idegenkednek a geometrikus festészettől, ami pedig nem tesz mást, mint az érzéki világot elvont jelekké alakítja, ahol az idő dinamika, a tér kiterjedés, ám ami mögött felsejlik egy másik világ, ami akkor is a miénk, ha nem tudunk róla. E kiállítás lehetőséget ad arra, hogy föloldódjon az idegenkedés. Erre azért van remény, mert minden esetben párbeszéd jöhet létre a műalkotás és a játékmodell között. Azért használom a feltételes módot, mert a tárlattól idegen minden didaktikusság, hagyja, hogy a látogató maga hozza létre a párbeszédet, mintegy a saját teste legyen a médium, amin keresztül azok egymással kapcsolatba lépnek. Mindez azt is jelenti, hogy a festőművész és a biológus mellett mi is játszótársakká válhatunk. Nem erőltetik ránk e szerepet, hanem a mi választásunkra bízzák, hogy akarunk-e játszani. S ezzel vissza is érkeztünk oda, ahol kezdtük, a szabadsághoz és önfeledtséghez, amire nagyon is vágyunk a hétköznapi és társadalmi kényszerek között.

 

 

Az alkotók közti játékos párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakáján a budapesti Vasarely Múzeumban tudományos játszóházat szerveztek. Újabb találkozásukra a budapesti Deák 17 Galériában, majd a Ludwig Múzeumban került sor. Negyedszer a Debreceni Irodalom Házában találkoznak, aminek az ad különös jelentőséget, hogy Konok Tamás már csak a művei által lehet jelen. Ugyanakkor, hiszem, a kiállításunk híven tükrözi a festőművész kísérletező-játékos szellemét, ami művei formai változatosságában, markáns színvilágában is tetten érhető. Az általuk nyújtott vizuális élmény erőssége egyben túl is emel a földi játékon, mert „a művészet kód egy más dimenzióba” (Konok Tamás). A láthatatlan megpillantása azonban nem nyomasztó, mert festményei egyben a gyermeki öröm és a játszás szenvedélyének a lenyomatai is. Épp ezért a korábbi kiállításokhoz képest más nézőpontot kínálunk a látogatóknak. Ennek érdekében versek is olvashatók a kiállítótérben, amelyek újabb asszociációkra adnak lehetőséget. Míg a budapesti kiállítás rendezői a képzőművészet és a tudomány egyedülálló találkozására helyezték a hangsúlyt, a mi kiállításunk inkább a játékról, a felfedezés öröméről, a szabadságról és a láthatatlan láthatóvá tételéről szól… 

 

Ezért mi azt kérdezzük: Akarsz-e játszani?

 

Cím: TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK

Kiállítás helye: Debreceni Irodalom Háza

Időpont: 2021. június 26. – 2021. október 17.

Koncepció: Konok Tamás, Vásárhelyi Tamás

Rendező: Lakner Lajos

Múzeumpedagógia: Aranyi Fruzsina 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu