HU EN
Főoldal Kiállítások Időszaki kiállítás Jókai másKÉPp

Jókai másKÉPp

Jókai másKÉPp
Megannyi történet általa, és róla. S most egy újat alkotunk. Összerakjuk az információmorzsákat, amiket önmagáról mondott, s amiket róla mondanak mások. Bemutatunk egy Jókait másképp, képekben, karikatúrákban, képregényekben.

Jókai Mór: ÁsvaiJókay Móric, Móricz kisasszony, Marcikám, Jóczy, Jókay Móric, Jókai Maurus, Dr. Jókai Mór, báró Jókai Mór, Jókai Mór.

 

S ha a jó Mikszáthot idézem, mint az teszem majd később is oly gyakran:„…közelről láttam Jókait és környezetét s tanúja voltam cselekedeteiknek, ugyancsak közelről látták őket az olvasók is és éppen úgy belefonódhattak életviszonyaikból egyes szálak emezekéi közé, mint ahogy velem történt, és minthogy mindenki a saját szemével lát és a saját koponyájával ítél és konstruál, ahány szem annyiféle Jókai és Jókai-környezet él a kortársak tudatában. Bízvást kérdhetem tehát, melyik Jókait rajzoljam? A tarokkozó bácsit a klubból, vagy a kokárdás nyalka ifjút, aki 1848. március 15-én a nép előtt forradalmi szónoklatot tart? Ahhoz a Jókaihoz nyúljak, aki merengve jár kampós botjával hálóköntösben rózsái közt? Úgy képzeljem-e el, amint egy finom udvaronc gesztusaival cseveg a királynéval?

 

Látogatható: 2024. június 15-től 2025. június 15-ig

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu