HU EN
FőoldalHírekA hódító halála

A hódító halála

A nyugaton inkább a békét kereső I. Szelim 1520-ban hunyt el. Halála után fia, I. Szulejmán vette át az Oszmán Birodalom irányítását.

Célul tűzte ki Közép-Európa meghódítását, melynek kulcsa Bécs volt. Útját a Magyar Királyság állta el, így az 1520-as években folyamatosan nőtt az oszmán nyomás. Szulejmán 1526-os mohácsi sikerét követően a Hódoltság csak Buda 1541-es elfoglalása után jött létre.

 

Az 1550-es és 1560-as években számos hadjáratot vezetett a szultán a magyar végvárak ellen. Szulejmán egyik útja Bécs felé Szigetváron át vezetett. A baranyai, vízzel körbevett erősség védőit Zrínyi Miklós vezette. Ellene vonultatta fel személyesen Szulejmán többszörös túlerőben lévő seregét. Harmincnégy napos ostrom után, 1566. szeptember 7-én az oszmánok végül legyűrték a védőket. Ezt azonban az idős Szulejmán nem érhette meg, a kitörést megelőző napon táborában elhunyt.

 

Testét ideiglenesen itt hantolták el, mielőtt Isztambulba vitték volna. A szultán fia, II. Szelim azonban még ugyanebben az évben elrendelte, hogy Szigetváron is szimbolikus síremlék épüljön apja számára, amely kedvelt zarándokhellyé vált. A régészeti feltáráson a Szigetvár melletti türbéki szőlőhegyen előkerült a forrásokban is megjelenő dzsámi, a minaret alapozásával, valamint a halveti derviskolostor alapjaival.

 

Szulejmán birodalma elsősorban a kifogástalanul működő igazgatási szervezetnek köszönhette sikerét, amely biztosította a hadsereg számára a bevételt. A Hódoltság területén két pénzverde működött. A ruméliai vilajethez tartozott a nándorfehérvári pénzverde, majd 1552-ben megalakították a temesvári vilajetet, ahol Szulejmán 1566-ban pénzverdét állított fel. Itt egyrészt oszmán ezüstpénzt, akcsét, másrészt aranypénzeket vertek. Utóbbiakat a szultáni (haszené vagy altun) névvel illettek. A szultánit a velencei aranyak (Sequino) mintájára verték, az érméken pedig - a legtöbb iszlám kiadáshoz hasonlóan - csak arab betűs szöveg szerepelt.  A szimbolikusan a szultán türbéjébe helyezett, II. Szelim és apja, I. Szulejmán nevével vert aranyérmével a nagy várháborúk hőseire emlékezünk.

 

 

A kiállításról röviden itt olvashatnak!

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

2020. november 20.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu