HU EN
FőoldalHírekDEMÓ 3 – Híres magyarok

DEMÓ 3 – Híres magyarok

DEMÓ 3 – Híres magyarok
Virtuális múzeumpedagógiai játékok a 3-12. évfolyam számára

A november 9-i Feltalálók Napja és a november 10-i Tudomány Világnapja apropóján érkezik a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája újabb közös rendezvénye, a DEMÓ 3, vagyis a Digitális Edukációs Múzeumi Órák 3. online eseménye, Híres magyarok tematikával. Ezúttal 4 külön korosztály (3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, 9-12. évfolyam) számára összeállított ingyenesen elérhető, játékos virtuális múzeumpedagógiai feladatokkal érkeznek a szervezők november 23-án az országosan és határon túlról csatlakozó diákok és pedagógusok számára.

 

A májusban és júniusban létrehozott DEMÓ 1 és DEMÓ 2 projektek alkalommal 16.000 látogató, több, mint 120.000 oldalletöltéssel vett részt a virtuális rendezvénysorozaton – következik a folytatás, a DEMÓ 3 esetében több, mint 30 múzeum csatlakozásával. A játékos feladatokat az újonnan induló www.virtualismozaikmuzeumtura.hu oldalon strukturáltan, összegyűjtve tekinthetik meg, ahol a Mozaik Múzeumtúra korábbi virtuális programjait és a hazai múzeumok digitális tartalmait is elérhetik.

Az összegyűjtött és rendszerezett online múzeumpedagógiai tartalmak nagy előnye, hogy sokrétű a felhasználhatóságuk, legyen szó akár tantermi oktatásról, ahol - projektoros kivetítéssel, digitális tábla segítségével – egy egész osztály egyszerre vagy akár csoportosan tanulhat és játszhat, vagy éppen egyéni otthoni feladatmegoldásokról. A DEMÓ 3 online tartalmai kiváló játékos edukációs lehetőséget biztosítanak a hagyományos oktatásban lévő általános iskolai tanulók és a szerdától digitális oktatásban lévő középiskolai tanulók számára egyaránt.

 

„Amikor tavasszal létrehoztuk a DEMÓ napokat, akkor nagyon pozitív fogadtatást kapott mind a tanárok, mind a diákok, de még a szülők részéről is, ezért gondoltuk úgy, hogy folytatjuk. Mindig az a tervünk, hogy egy kicsit jobbat csináljunk, mint az előző, ezért saját tapasztalataink és az eseményeinken résztvevők visszajelzései alapján fejlesztjük programjainkat. A tanárok részéről az egyik legfontosabb visszajelzés az volt, hogy szerintük ez egy nagyon jó kezdeményezés és egy olyan nap, amit gond nélkül be lehet iktatni az oktatásba, ezért az volt a kérésük, hogy ilyen napok ne csak a digitális oktatás időszakában legyenek, hanem a

hagyományos, osztálytermi tanítás alatt is. A novemberi DEMÓ napunk vezér tematikája ezúttal a Híres magyarok lesz, ehhez kapcsolódnak a múzeumok különböző programjai. További újítás, hogy ezúttal differenciáltabban adjuk közzé a tartalmakat, korosztályokra bontott virtuális feladatsorok formájában. Egy fontos fejlesztés, hogy az elmúlt bő fél év során mind a Mozaik Múzeumtúra, mind a múzeumok részéről is rengeteg digitális tartalom született, ezért ezeket strukturáltabban tesszük közzé az új virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon, ami a mai naptól már elérhető. Mindenkit bíztatok, hogy látogasson el ide, nem csak a DEMÓ 3 rendezvény regisztrációja miatt, hanem azért is, mert rengeteg értékes virtuális múzeumi tartalom érhető el itt egy helyen rendszerezve.” – fogalmaz Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, a Mozaik Múzeumtúra vezetője.

 

Balatoni József, Jocó bácsi, az esemény szakmai házigazdája egy Redmenta kvízzel készül majd a diákok számára, amelyben ismert magyar tudósok és találmányaik kerülnek porondra.

„November 23-án én egy kvízzel készülök számotokra, akkor is, ha az iskolában ültök és akkor is, ha éppen otthon vagytok, akár digitális oktatás kapcsán is, ugyanis a DEMÓ nap sajátossága miatt, bárhonnan elérhetőek a tartalmak. És arra is szeretném felhívni a pedagógusok figyelmét, hogyha esetleg valami miatt ezt a napot nem tudjátok megtartani, vagy végig kísérni velünk, akkor sincs gond, hiszen a tartalmak bármikor később is felhasználhatóak, sőt, ajánlom, hogy a DEMÓ 1 és DEMÓ 2 feladatokat is nézzétek át, használjátok az oktatás során.” – mondja Jocó bácsi, a DEMÓ 3 szakmai házigazdája.

A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában, amelyek november 23-án a DEMÓ 3 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból. Azok a tanárok, akik november 19-én estig regisztrálnak, az esemény előtt minden tartalomhoz hozzáférést kapnak, így előre megtervezhetik és megszervezhetik a november 23-i Digitális Edukációs Múzeumi Órákat a saját diákjaik számára, bárhol is tanítanak határon innen vagy túl.

 

„Közel 40 múzeum feladatait és játékait gyűjtjük csokorba és hozzuk el november 23-án. Többféle feladattípussal készülünk, legyen szó edukációs videókról, kisfilmekről, online fejtörőkről, illetve hozunk LearningApps tankocka feladatokat, Redmenta kvízeket és virtuális múzeumi sétákat is.

Időutazásra invitáljuk majd a diákokat Erzsébet királyné személyén keresztül az Osztrák-Magyar Monarchia mindennapjaiba, ellátogatunk a New York kávéházba, az első újkori olimpiát is megnézzük Hajós Alfréd sikerein keresztül. Liszt Ferenc gyerekkori zongoráját is megismerhetik a diákok, illetve egyéb különleges hangszerek világába kalauzoljuk majd őket. Petőfiről, Kossuthról, Széchenyiről, Rippl-Rónairól, Móra Ferencről vagy éppen József Attiláról is olyan érdekességeket tudhatnak meg a diákok, amikre tanórai keretek között nem biztos, hogy van lehetőség kitérni. Hozunk hungarikumokat, Rubik Ernő is szóba kerül majd, vagy éppen a Kabay-féle morfiumgyártás, Richter Gedeon és a Calmopyrin története. Ezúttal is érdemes lesz a virtuális térben velünk tartani 3-12. évfolyam között mindenkinek.” – részletezi Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a DEMÓ 3 program főszervezője.

 

A Déri Múzeum immár harmadik alkalommal csatlakozik a Digitális Edukációs Múzeumi Órák online eseményhez,  amely a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolájának újabb közös rendezvénye. A Híres magyarok tematikához a Déri Múzeum Kossuth Lajos azt üzente Debrecenből ... címmel kapcsolódik, s készül online feladatokkal  a 9-12. osztályosok számára. A feladatok segítségével a diákok a múzeum egyik, az 1848 emlékezete címet viselő állandó kiállítási egységével ismerkedhetnek meg alaposabban.  Többet tudhatnak meg Kossuth Lajosról is, hiszen az államférfi, a magyar szabadságharc szellemi vezére mély nyomot hagyott a cívisváros életében is. A szabadság őrvárosának is nevezett Debrecen nem ok nélkül volt az 1848–49-es szabadságharc idején Magyarország fővárosa: itt dolgoztak és laktak a kormány tagjai, itt ülésezett az Országgyűlés. Debrecenben mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását, és a cívisvárosban olvasták fel a Függetlenségi Nyilatkozatot is.

 

A programban résztvevő múzeumok és kiállítóhelyek:

Atomenergetikai Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum tagintézményei: Aquincumi Múzeum, Budapest Galéria - Varga Imre Gyűjtemény, Kiscelli Múzeum, Debreceni Református Kollégium Múzeuma és Szabó Magda Emlékház, Déri Múzeum, Dobó István Vármúzeum, Dornyay Béla Múzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum, Göcseji Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Herman Ottó Múzeum, Iparművészeti Múzeum - Ráth György-villa, Jósa András Múzeum, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum, Kecskeméti Katona József Múzeum, Kiskun Múzeum, Kuny Domokos Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményei: Alumíniumipari Múzeum, Kohászati Gyűjtemény, Műszaki Tanulmánytár, Vegyészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Móra Ferenc Múzeum, Néprajzi Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum, Soproni Múzeum, Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, Országgyűlési Múzeum, Vörösmarty Emlékház, Zsidó Kiválóságok Háza

Regisztráció a DEMÓ 3 eseményre ITT

 

További részletek a DEMÓ 3 Nap-ról és a Mozaik Múzeumtúráról: Web: http://www.virtualismozaikmuzeumtura.hu/ Facebook: @mozaikmuzeumtura Instagram: @mozaikmuzeumtura Youtube: Mozaik Múzeumtúra

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

2020. november 16.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu