HU EN
FőoldalHírekHasználati utasítás a Déri Múzeumtól

Használati utasítás a Déri Múzeumtól

Nemrég nyílt meg a koblenzi Ludwig Múzeumban a SLOW LIFE - Radical Practices of the everyday című kiállítás. A tárlatot a múzeum kurátori csapata tervezte és hozta létre.

A vírushelyzet azonban az előkészítő munkákra és megvalósításra is hatással volt, ezért a tárlat jelenleg csak online térben látható. https://ludwigmuseum.org/.../slow-life-radical-practices.../ A kiállításban szerepel Benczúr Emese „Használati utasítás” című textil munkája is, ami 2012 óta a Déri Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményének darabja.

A Déri Múzeum „Et lettera: Képeket írni, szavakat rajzolni” címmel, 2012-ben kiállítást rendezett az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról. A projektre meghívott kortárs alkotók az irodalmi-képzőművészeti és tágabb értelemben vett művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkoztak. Képeket, jeleket, vizuális idézeteket használtak inspirációként munkájukhoz. A kiállítás egyik meghívott alkotója Benczúr Emese képzőművész volt, aki előszeretettel használ szövegeket munkáiban. „Használati utasítás” című textilműve az írás és kép egymásra hatásáról szól. Az írás megkönnyíti a dolgunkat, ugyanakkor tévedéshez, félreértésekhez is vezethet. CUT BEFORE USE, azaz Vágd ki, mielőtt használod: ez olvasható a ruhacímkéken, aminek intézményesített jelentése, hogy vágd ki a címkét, mielőtt használod a ruhát. Benczúr Emese így is tett: számtalan használati utasítást kivágott és újrahasznosított olyanformán, hogy az eredeti, angol nyelvű feliratot rakta ki belőle. A művet a Déri Múzeum megvásárolta a kortárs képzőművészeti gyűjteménye számára.

Benczúr Emese: Használati utasítás, 2012

textil, ruhacímkék (120x190 cm)

 

2020. november 10.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu