HU EN
FőoldalHírekÁgyú a Déri Múzeum előtt

Ágyú a Déri Múzeum előtt

Felperzselt város címmel nyílik június 2-án 13 órakor a Déri Múzeum új állandó kiállítása. A megnyitó napján ugyanis 11-15 óráig itt lesz látható a II. világháború egyik ikonikus harci eszköze, a Magyar Királyi Honvédség által is használt 85 mm-es 39M (52 K) légvédelmi ágyú a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium valamint a MH. 5. Bocskai István Lövészdandárának jóvoltából.

Jelentősége van ennek a dátumnak, mivel ez év június 2-án lesz a 80. évfordulója Debrecen első bombázásának, melynek során a háború pusztításaitól addig megkímélt cívisvárost sokként érte a szövetségesek légierejének támadása. A kiállítás voltaképpen már a múzeum épülete előtt elkezdődik. A megnyitó napján ugyanis 11-15 óráig itt lesz látható a II. világháború egyik ikonikus harci eszköze, a Magyar Királyi Honvédség által is használt 85 mm-es 39M (52 K) légvédelmi ágyú a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium valamint a MH. 5. Bocskai István Lövészdandárának jóvoltából.

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2024. május 31.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu