HU EN
FőoldalHírekKölcsey-relikviák a Déri Múzeumban

Kölcsey-relikviák a Déri Múzeumban

Debrecen városának sikerült megvásárolnia a Himnusz költőjének két felbecsülhetetlen értékű tárgyát. A biedermeier szekreter és a tolltartó - amelyet Kölcsey a himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt - Debrecen városa, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége támogatásával kerülhetett a Déri Múzeumba.

A tárgyak ünnepélyes átadásakor nemzeti imádságunkat Papp István, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művésze adta elő, majd a résztvevőket Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntötte. A Magyar Kultúra Napján tartott sajtóesemény résztvevőihez ezt követően Papp László, Debrecen városának polgármestere, Balogh Károly, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke, és Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese szólt.

 

A sajtótájékoztatón részt vettek a Kölcsey család leszármazottai is.

 

A tőlük megvásárolt ereklyéket január 23-tól február 18-ig láthatja a nagyközönség a múzeum Kupolatermében.

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2024. január 23.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu