HU EN
FőoldalHírekCsokonai-díjat kapott a Déri Múzeum művészettörténésze

Csokonai-díjat kapott a Déri Múzeum művészettörténésze

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 67., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 34. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepi közgyűlést rendezett a Kölcsey Központban. A város ebből az alkalomból azokat a polgárait köszöntötte, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.

Az ünnepségen kiosztották a Csokonai-, a Hatvani-, a Hajós Alfréd-, a Dóczy Gedeon- és Boncz László-díjakat.

 

Nemzeti ünnepünkön Csokonai-díjat vehetett át kollégánk, Fodor Éva művészettörténész, főmuzeológus is.

 

Fodor Éva az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet szakán végzett. Eddigi munkássága a Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményi anyagához, annak feldolgozásához és nyilvánosságra hozásához kapcsolódik. Kezdetben számos kortárs kiállítást rendezett, később új szakterületet keresett. Fő kutatási területe a múzeum építéstörténete, Medgyessy Ferenc életműve, valamint Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának története és értelmezései. Ő volt az egyik kurátora a múzeum nagy sikerű fényjátékának is.

 

A Munkácsy-évforduló kapcsán, 2019-ben különleges kiállítást állított össze a művész alkotói módszeréről. 2014-ben új koncepció szerint, korunk látogatói igényeihez igazítva készített állandó kiállítást Medgyessy Ferencről. Egy pályázat keretében 2022-ben megújította a múzeum művészeti galériáját, amelynek során láthatóvá tette a gyűjtemény klasszikus modernséghez kapcsolódó festőit, hozzájárulva a múzeum gyűjteményi sokszínűségének megmutatásához. Egyik kurátora volt a most látható Erdély képzőművészete a két világháború között című kiállításnak. Jelenleg egy Munkácsy-kiadvány megjelentetésén dolgozik.

 

A múzeum valamennyi munkatársa szívből gratulál a díjazottnak!

 

Köszönjük a fotókat Miskolczi Jánosnak!

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. október 25.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu