HU EN
FőoldalHírekÖrökségünk Debrecen II.

Örökségünk Debrecen II.

Konferencia és kerekasztal-beszélgetések

Miért rúgták ki Csokonait a debreceni Kollégiumból?
Milyen sört ittak a cívisek?
Hogyan pusztult, majd támadt fel Zsuzsi, az ország legöregebb kisvasútja? 

Ezekre a kérdésekre is válaszokat adnak a Déri Múzeum helytörténeti konferenciájának előadói. A cívisváros értékeiről szóló, Örökségünk Debrecen II. címet viselő tudományos találkozó szeptember 18-án 9 órától várja az érdeklődőket a múzeum Dísztermében. 

Örökségünk Debrecen címmel 2022 szeptemberében indult útjára a dr. Horváth Péter, a városi Főépítészi Iroda Építészeti Archívum – Tervtár munkatársa által megálmodott tudományos konferencia. A rendezvény a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Polgármesteri Hivatal, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, valamint a Cívisporta Egyesület közreműködésében tavaly megrendezett Közös Múltunk nyomában helytörténeti kiállításhoz kapcsolódott. Itt a Debreceni Városházán 100 éve működő Tervtár és Építészeti Archívum anyagát tekinthették meg az érdeklődők.
A konferencián a cívisváros helytörténeti értékeiről és érdekességeiről, valamint a debreceni identitásról osztották meg tudományos eredményeiket az előadók. A szervezők a rendezvénnyel szerették volna összefogni a helytörténettel foglalkozó kutatókat és intézményeket, hogy megismerhessék egymás munkásságát, illetve párbeszédet folytathassanak egymással. A Pásti utcai zsinagógában tartott esemény sok előadót és érdeklődőt vonzott. 
A programsorozatot idén – várhatóan hagyományteremtő jelleggel –, a Déri Múzeum fogadja be. Ebben az évben is színes és széles paletta várja a helytörténeti kérdések iránt érdeklődőket, a Cívisporta egyesület előadói többek között a debreceni irodalom-, építészet- és közlekedéstörténet érdekességeiről számolnak be. Az utóbbi időkben előrehaladottá váltak a cívisváros gasztronómiájával és vendéglátásával kapcsolatos kutatások, ezen az alkalmon a debreceni sörfőzés fejezeteibe és helyi serfőzőházak működésébe kapunk bepillantást.
 

A korábbi évhez hasonlóan teret kap az építészettel kötődő kutatási eredmények bemutatása. Megismerjük az egykori császári és királyi Pavillon gyalogsági laktanya, azaz a mostani Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, a Dósa nádor tér 3. szám alatt álló Zilahy-ház, valamint a Novella csapszék történetét. Ez utóbbi esetében érdekes építőanyag vizsgálatokba is betekintést nyerhetünk. A debreceni kertségek sorsáról, védelméről is elhangzik egy előadás. Emellett konkrét példákon keresztül láthatjuk, a mai építészet miként reflektál az értékvédelemre, miként használja a történelmi és építészeti múlttal bíró épületeket, hogyan újítja fel, alakítja át azokat. 
Végezetül a Déri Múzeum munkatársai mutatják be a megújult állandó helytörténeti kiállítással kapcsolatos projekteket és kutatásokat. A kiállítással párhuzamosan útjára indult a Helyi Érték fórum, amely a késő 19. és 20. századi eseményeket, szereplőket, folyamatokat szeretné közös helytörténeti fórumként bemutatni. Előadások hangzanak el a Sárváry levelezés izgalmas témáiról, az egykori Arany Egyszarvú Patika érdekes tárgyairól, valamint a katolikusok debreceni történetéről és hatásáról.
Papp László, Debrecen város polgármestere a konferencia keretében hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal adja át Az év cívisháza elismerést. A tudományos találkozó zárásaként a résztvevők megtekinthetik a Déri Múzeum megújult helytörténeti kiállítását, a Cívisek világát.

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. szeptember 15.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu