HU EN
FőoldalHírekA Török császár Debrecenben

A Török császár Debrecenben

Elkészült Debrecen legújabb falfestménye, amely ezentúl a Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti. A Déri Múzeum a festményhez valamint a Cívisek világa című állandó kiállításához kapcsolódva egy tablókiállítással várja az erre járókat.

A Déri Múzeum megújult helytörténeti kiállítása új megközelítésben mutatja be Debrecen és lakóinak történetét, sajátos világát, az első régészeti leletektől és írásos forrásoktól kezdve a polgárosodás megjelenéséig, a 19–20. század fordulójáig. Számos anyag és történet azonban nem kaphatott helyet a tárlatban, így nagy örömünkre szolgál, hogy ezek kis szeletét egy rendhagyó, de autentikus, történelmi helyszínen bemutathatjuk.

 

A tablókiállítás az egykor Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház és kereskedés, a Török Császárhoz c. üzlet történetét mutatja be, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek. Napjainkban helyén egy kedvelt, hangulatos kávézó, a Wellington & Pie működik, mely berendezésével – és most már a kiállítással is – megidézi az egykori bolt szellemét.

 

A kiállítás tartalma elérhető a Déri Múzeum várostörténeti fórumán, a Helyi Érték oldalán is, ahol további érdekességek olvashatók Településtörténet, Gazdaság, Társadalomtörténet, Kultúra, Néprajz, Fotótörténet, Forráskutatás, Műemlékek, Hadtörténet, Híres debreceniek, Hagyományőrzés és Eseménytörténet témákban.

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. szeptember 12.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu