HU EN
FőoldalHírekCívisek világa

Cívisek világa

„Balogh István muzeológus, néprajzkutató, történész Debrecen, a cívisek világa, a város szellemisége, tudósa. Azok a könyvek, tanulmányok, írások, előadások, amelyek nevéhez fűződnek, teljes életművet jelentenek. Olyan épületet, amely fölött ott van a mulandóság ellen az igazi értékekből épült védő tető. Az egykori néprajzos szemlélete ötvöződik a történészével. Így váltak Debrecenről, a magyar paraszti világról, Szabolcs megye történelméről szóló könyvei, tanulmányai sajátos...

„Balogh István muzeológus, néprajzkutató, történész Debrecen, a cívisek világa, a város szellemisége, tudósa. Azok a könyvek, tanulmányok, írások, előadások, amelyek nevéhez fűződnek, teljes életművet jelentenek. Olyan épületet, amely fölött ott van a mulandóság ellen az igazi értékekből épült védő tető. Az egykori néprajzos szemlélete ötvöződik a történészével. Így váltak Debrecenről, a magyar paraszti világról, Szabolcs megye történelméről szóló könyvei, tanulmányai sajátos, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen szellemi produktumokká.”

 

Ezekkel a szavakkal kezdődik a „Cívisek világa” c. kötet szerzőjéről készült portréfilm, melyet 2004-ben, a 92 éves korában is aktívan dolgozó történészről készített a Debrecen Televízió, ami a városi értéktárnak köszönhetően a Debreceni Médiaműhely YouTube csatornáján ma is megtekinthető. Balogh Istvánra emlékezve, munkájának címét kölcsönözve, halálát követően 16 évvel és csaknem egy hónappal új várostörténeti kiállítás nyílik. A megnyitó meghívottjai között már ugyan nem lehet, de szellemiségét felidézhetjük ezzel a filmmel, melyet sok szeretettel követőink figyelmébe ajánlunk.

 

 

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. június 13.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu