HU EN
FőoldalHírekZsolnay Vilmos 195. születésnapja alkalmából

Zsolnay Vilmos 195. születésnapja alkalmából

A Déri Múzeum gyűjteményében található Zsolnay-virágtartó a nagy multú és világhírű Zsolnay-gyár remeke.

A képen látható darab a gyár felvirágozása idején a 19. század második felében készült. Ez a kaspó Zsolnay Vilmos, a legnagyobb magyar keramikus nevével fémjelzett időkből való, ekkor, az ő fejlesztése kapcsán világhírnévre tett szert. A Zsolnay-porcelánokra szép számú megrendelés érkezett, Angliába, Oroszországba, Amerikába is szállítottak. Ebben a periódusban az üzem annyira a család életévé vált, hogy a gyár területén építették fel lakóházaikat is. Vilmoson kívül a gyermekei Teréz, Júlia és Miklós is részt vettek a termékek minőségének javításán, a kínálat bővítésén és ők tartották a kapcsolatot a vevőkkel is. Zsolnay Vilmos kitartásának köszönhetően az elefántcsont színű máz – ennek szép példája a bemutatott kaspó – és a magastűzű díszítés tökéletes technikájának köszönhetően felzárkózott az európai kerámiagyártó üzemek élvonalához. Az 1878- as párizsi világkiállítás elhozta a sikert, a kiállítás aranyérmét a Zsolnay-remekeknek ítélték. A sikert a gyár új kerámiája, a porcelánfajansz hozta meg.

Ebből az anyagból készült a képen látható virágtartó is. Kerek aljú, felfelé erősen öblösödő, kissé behúzott szájú edény. Díszítése színes, máz feletti festéssel készült. Sokszínű, dús törökös növényi ornamentika jellemzi. A fel-felbukkanó gránátalma és a rendkívül sűrű díszítési mód a törökös ihletettség jellemző formája. A sötétkék, rózsaszín, zöld, sárga, barna színek kavalkádja mégsem túlzó. Elegáns, harmonikus hatását az aranyozott kontúrok fokozzák.

 

A Zsolnay-gyár termékeiből a megújuló és nyár elején nyíló helytörténeti kiállításunkban is találhatók majd remekművek.

 

Ormosi Viktória

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. április 20.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu