HU EN
FőoldalHírek„First Kings of Europe"… 

„First Kings of Europe"… 

…azaz „Európa első királyai” címmel nyílt meg Chicagóban, a Field Múzeumban az a nagyszabású nemzetközi kiállítás, amelyen a Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjai is szerepelnek.   

A tárlat a Balkán-félsziget É-i régiója és a Kárpát-medence kiemelkedő régészeti leleteiből válogatva nyújt sajátos áttekintést a neolitikumtól egészen a késő vaskor időszakáig, mintegy 7500 évet átfogva. A kiállítás központi témája és célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, DK-Európa őskori civilizációjában hogyan alakult ki a társadalmi elkülönülés, hogyan tettek szert egyes személyek jelentős hatalomra, hogyan jutott el a térség a vaskor folyamán az első királyságok kialakulásáig, valamint hogy a politikai és gazdasági hatalom központosításának milyen tárgyi emlékei maradtak fenn. 

 

Ezek között az egyik leglátványosabb és legjelentősebb tárgycsoportot éppen a Déri Múzeum egyik legbecsesebb bronzkori kincse, a 12 bronzbaltából és a kontinens egyik első bronzkardjából álló ún. hajdúsámsoni bronzkincs jelenti. 

 

A Field Múzeum északi homlokzati molinóján a sámsoni bronzkard látható. A megnyitón a Déri Múzeumot dr. Angi János igazgató és dr. Dani János régész képviselték. A kiállítás 2023. március 31-től 2024. január 28-ig látogatható Chicagóban. 

 

 

KÉPGALÉRIA

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. április 3.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu