HU EN
FőoldalHírekTelepülés, gazdaság és társadalom a késő bronzkori Kelet-Magyarországon

Település, gazdaság és társadalom a késő bronzkori Kelet-Magyarországon

A 2020 szeptemberében Szeverényi Vajk szakmai vezetésével indult projekt fő célja, hogy az i. e. 1300-1100 közötti időszakban a mai Dél-Alföld (Békés és Csongrád-Csanád megyék) területén létrejött különböző méretű (5-460 hektár kiterjedésű), sáncokkal és árkokkal erődített települések szerkezetét, egymáshoz való viszonyát, s a településrendszer működését vizsgálja, és ezen keresztül megpróbálja rekonstruálni a késő bronzkori közösségek társadalmi és gazdasági életét. 

Multidiszciplináris, természettudományos elemzések segítségével próbáljuk megérteni a korszak életének egyes gazdasági aspektusait: a munkaerő feletti kontrollt, a kézművesspecializációt és az élelemtermelés szervezettségét. 

 

A késő bronzkori települések kutatása 2011 óta folyik azonos módszertan alapján. Így számos adattal rendelkezünk Csanád­palota–Földvár, Makó–Rákos–Császárvár és Csanádalberti–Fekete-halom késő bronzkori lelőhelyekről. A projekt keretében 2021-ben Csanádpalota–Földvár központi részén egy épület feltárása folyt, míg 2022-ben Medgyesegyháza–Lagzi-dűlő erődített településen a sánc-árok védmű vizsgálata történt meg. A kapott adatok összehasonlító elemzésével átfogó képet alkotunk az időszak és a vizsgált települések gazdasági és társadalmi jellegzetességeiről és egymáshoz való viszonyukról. A projekt további célja az elmúlt években Hajdú-Bihar megye déli részén felfedezett, hasonló korú erődített települések (Kokad, Pocsaj) roncsolásmentes kutatásának megkezdése, és a mikrorégió előkészítése további összehasonlító elemzésekhez. 

 

Az idei terepmunka július 11-től négy héten át folyt Medgyesegyházán.  A kitűzött cél a védmű szerkezetének feltárása és alapos dokumentálása volt. A központi rész erődítése egy kisebb és egy nagyobb árok, ill.  a közöttük található, döngölt földből készült sánc és fa cölöpökből álló paliszád lehetett. A település monumentalitását jelzi, hogy a közvetlenül a földvár belső része felé eső árok közel 4 méter széles és 2 méter mély. A külső árok feltárása a következő ásatási idényben folytatódik, mert nagy kiterjedése miatt a kibontása még nem fejeződött be. Az árok alját sikerült megtalálni kb. 2,7 méter mélységben, azonban az eredeti szélessége még nem ismert, a jelenlegi közel 5 méter. Az árkok és a közöttük található, agyaggal tapasztott, egykori cölöp önmagában is jelentős felfedezés, de a belső árokban előkerült fiatal nő temetkezése minden várakozást felülmúlt. A 12 éve futó projekt során még nem volt módunk emberi maradványokat feltárni egyik településen sem. A medgyesegyházi erődítés árkában meglelt, Helénának elnevezett, feltehetőleg fiatal nő holttestét lepelbe csavarhatták az árokba helyezés előtt. Erre utalhat, hogy mindkét karja szorosan a mellkasán feküdt, lábai szorosan egymás mellett, erősen behajlítva kerültek elő. Heléna maradványai számos adattal szolgálnak majd a korszakról, pl. a csontjaiból radiokarbon méréssel megállapítjuk, hogy mikor élt; a fogaiból vett mintákból megtudhatjuk, hogy helyi vagy máshonnan betelepült-e, esetleg hogy élete során milyen jellegű táplálékot fogyasztott. Az idei ásatás jelentős eredményei remélhetőleg további hasonlókkal bővülnek majd jövőre is.

 

(Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal OTKA-FK 135805 sz. pályázat)

 

 

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

2022. szeptember 1.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu