HU EN
FőoldalHírekA leghíresebb Pántlika

A leghíresebb Pántlika

A Corvin áruház divatprospektusa: Ünnepélyes alkalmakra – Tüdős Klára tervezte díszmagyar ruhákkal

A Déri Múzeum a trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából az idei évben egy helytörténeti sétával emlékezik meg az eseményekről június 11-én. A séta során új szemszögből pillanthatunk rá Debrecen ismert és talán kevésbé ismert helyszíneire, ahol Trianonhoz köthető személyek és események történetei idéződnek fel. A résztvevők például megismerkedhetnek Tüdős Klára alakjával, aki többek között az általa tervezett díszmagyar ruhákkal írta be nevét a történelembe.

 

A Trianon okozta veszteségek évtizedekig traumatikus élményként határozták meg a magyar politika és társadalom gondolkodásmódját. A két világháború között az élet minden területét épp ezért az irredentizmus és a revizionizmus hatotta át, mely érzéseknek számos kifejező eleme volt. A sokk, a fájdalom, a gyász, (később) a hit és a remény megjelenítése mellett fontossá vált a nemzeti jelleg hangsúlyozása. Ez például a divatban a magyaros öltözködésben nyilvánult meg. Kedvelt volt a díszmagyar viselet, a polgári öltözékek magyarosítását a történelmi, illetve népi viselet díszítéseivel (zsinóros kapcsolás, hímzés, hasított zseb) vagy kiegészítő darabjainak (párta, mellény, kötény, ködmön) felhasználásával valósították meg. Ezek leginkább a női és gyermekruházaton bukkantak fel, a férfi öltözéknél visszafogottan, jelzésértékkel voltak jelen.

 

Tüdős Klára a Horthy-korszak egyik legismertebb asszonya volt. Jelmez- és divattervezőként, miniszterfeleségként, társadalmi események háziasszonyaként számos karitatív tevékenység is fűződik nevéhez. Debrecenben született, a református Dóczy Leánygimnázium növendéke volt. Felsőfokú tanulmányait Budapesten végezte az Iparművészeti Iskolán és néprajz szakon. 1925-től az Operaházban dolgozott, ő tervezte többek között Kodály Zoltán Háry János operájának ruháit. Egy premierre készített, „kényszerűségből” népi hímzésekkel díszített estélyi ruhája vált a korszak híres és kedvelt magyaros ízlésű darabjainak ihletőjévé. Sikere olyannyira nagy volt, hogy hamarosan saját szalont nyitott a magyaros öltözék számára Pántlika néven. A népi motívumokkal ékesített, magyaros szabású ruhák ezáltal egyre inkább beépültek a hétköznapi és az alkalmi öltözködésbe is. Tervezett felkérésre egyedi ruhákat, de konfekciódarabokat is előállított. Erre példa a Corvin áruház divatprospektusa, melyben Tüdős Klára tervezte ünnepi viseletek láthatók. A ruhák nevüknek megfelelő magyaros díszítőelemekkel, színekkel és kiegészítőkkel készültek. A napjainkban is álló Corvin áruház 1926-ban nyitotta meg kapuját, a korszakban a főváros divatközpontjának számított, nagyban befolyásolta a kor ízlését.

 

Váradi Katalin

történész, muzeológus, Déri Múzeum

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

2022. június 3.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu