HU EN
HomeTárgymesék – Egy titokzatos edény

Tárgymesék – Egy titokzatos edény

Különleges edény töredékeire bukkantak a Déri Múzeum régészei 2008-ban, Hajdúböszörmény zeleméri határrészén az újkőkor középső időszakába eső telep egyik szemetes gödrében. A restaurálás során újabb töredékek kerültek elő, összeillesztésük után egy tálformájú edényt sikerült azonosítani.

 

 

A lapos, lekerekített sarkú, négyszögletes tál alján két hosszanti irányú, bemélyített árok fut mindkét irányba, átlyukasztva az edény oldalát. A két árok vonalához merőlegesen 3-3 rövidebb árokvonal kapcsolódik úgy, hogy azok nem törik át az edény falát. Az így kiegészített edény nem tekinthető teljesnek, mert mindkét hosszanti irányban a kifolyónyílások mentén ismeretlen formájú letört rész hiányzik.

 

 

Párhuzamokat keresve alig találunk hasonló tárgyat: pontosan ugyanilyet egyetlen egyet sem! Az ún. osztott belsejű tálak is igen ritkák, szemetes gödörbe kerülésük sem utal semmilyen különleges jelentőségre. Így nem lehet eldönteni, hogy ez a ritka tál valamilyen hétköznapi tevékenység, pl. gabonaerjesztés, gyümölcssajtolás vagy valamilyen folyékony anyaggal kapcsolatos rituális folyamat – ital- vagy véres áldozat – kelléke volt-e.

A tárgy titokzatosságát ritkasága és - adatok hiányában - használatának megfejthetetlensége adja.

Hajdú Zsigmond – Nagy Emese Gyöngyvér

Első megjelenés 2020. május 17-én a Museum.hu-n. Link

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu