HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaÓvodásoknak

Óvodásoknak

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Múzeumpedagógusok és elérhetőségeik:
Bán-Szabó Edit – szabo.edit@derimuzeum.hu, mobil: +36 (20) 542-9958
Sándor Zita – sandor.zita@derimuzeum.hu, mobil: +36 (20) 542-9958

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama 45–60 perc.

Óvodásoknak 300 Ft/fő/foglalkozás

 

A foglalkozások időpontja
hétfő: zárva
kedd–péntek: 10.00–16.00
(Utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 15.00)

Létszám: 1 osztály (max. 35 fő)
Foglalkozások díja: 400 Ft/fő (kísérő pedagógusoknak díjtalan)

A foglalkozásokra bejelentkezni 1 héttel korábban szükséges!

A csoport késése esetén kérjük, mihamarabb jelezze számunkra a megadott elérhetőségeink egyikén! A programok megtartását maximum 20 perc késéssel tudjuk garantálni. A 20 percet meghaladó időtartam esetén naptárunk telítettségétől függően vállaljuk a programot. Lehetőség van új időpont foglalására.

Lehetőségekhez mérten tudunk igazodni a programok során az egyéni igényekhez.

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK ÓVODÁSOK RÉSZÉRE 2022

„A csillagos ég lakói” – régészeti tárlat

 

Mit csinál a régész?

Ismerkedés a régész munkájával játékos formában. Miket talál a földben? Honnan tudja, hogy hol kell ásni? Milyen eszközöket használ? A foglalkozás célja bekukkantani egy kicsit a múzeum világába, a régészet kulisszái mögé.

 

Őseink nyomában – Honfoglaló magyarok élete, eszközei

A gyerekek a csillagos ég alatt, az Életfa körül bolyongva ismerkedhetnek meg őseink történetével. Régészeti feltáráson talált tárgyakon keresztül megismerhetik elődeink mindennapi élethez kapcsolódó eszközeit és lakhelyüket, a jurtát. A foglalkozás második felében gyapjúból labdát nemezelünk a gyerekekkel, vagy dombornyomással régi magyar motívummal díszített fémlemezt készítünk.

 

Egyiptom világa

 

Utazás a Fáraók országában – Egyiptom különleges világa

Képzeletben a mesés Egyiptomba repülünk, majd a kiállított tárgyak segítségével ismerkedünk az ország kultúrájával, építményeivel, a régi egyiptomiak szokásaival. A foglalkozás során piramist építünk, szarkofágot díszítünk vagy amulettet készítünk, és megnézzük, hogy hogyan mutatnánk egyiptomi ruhában.

 

Szamuráj udvarház

 

Kelet varázsa – Japán világa

A foglalkozás során Japán különleges világával ismerkedünk. Déri Frigyes gyűjteményének jellegzetes tárgyai segítenek felfedező utunkon. Kiderítjük, hogy mit tartanak az inróban, mit készítenek elefántcsontból, mit viselnek a japán harcosok, majd elidőzünk Buddha lábánál. Pihenésképp kipróbáljuk az origami technikát.

 

Képtár, Munkácsy terem

 

A Trilógia – Munkácsy Mihály nyomában

A foglalkozáson Munkácsy Mihály hatalmas festményeivel ismerkedünk. Megfigyeljük, hogy milyen színeket használt a festő, mivel festett, mit ábrázolnak a képek, kik a főszereplők. A foglalkozás második felében mi is kipróbáljuk a festő mesterséget.

 

Nagyerdő

 

Mi fán terem? –Ismerkedés a Nagyerdő növény- és állatvilágával 

Figyeljük meg a különböző növények terméseit: sokfélék, változatosak és különlegesek. Van köztük ehető és mérgező, és van olyan is, amit csak az állatok esznek meg. De melyik melyik?  Szoktátok figyelni a madarak énekét? Tudjatok meg többet a helyes madáretetés szabályairól! Melyek a telelő és a vonuló madaraink?

 

Természet szertára – természet és gyógyítás

Térjünk vissza a természet világába, hiszen a mondás szerint is „Fűben-fában orvosság". Miben rejlik a növények gyógyító képessége? Hol találod ezeket a növényeket? Az állatok is tudnak gyógyítani? A foglakozás során a gyerekek állatokkal, növényekkel, receptekkel, különös jelentésű szavakkal találkozhatnak. Megnézhetik Debrecen régi patikájának, az Arany Egyszarvú Patikának a berendezését, megfigyelhetik, hogy milyen eszközöket használtak régen a patikusok a gyógykészítmények előállításához.

 

Helytörténet

 

Híd a sár fölé – helytörténeti foglalkozás – városunk, Debrecen

Miért volt Debrecen főterén „nagyhíd”, ha nincs is a városban folyó? A gyerekek a foglalkozás során megismerkedhetnek Debrecen város történetével és jelképeivel. Találkozhatnak Debrecen címerképének szereplőivel: a főnixmadárral, a báránnyal és a pálmafával. A foglalkozás végére az is kiderül, hogy ki lehetett teljes jogú polgári lakos díszoklevéllel.

 

Nem tudhat egy mester minden mesterséget – híres debreceni mesterségek nyomában

Akarták már kitenni a szűröd? Tudod mi az a guba? Kaptál már tükrös szívet? Tudod, hogy mihez használják a kaptafát? Olyan mesterségekkel ismerkedünk, amik ma már kiveszőben vannak. A foglalkozás második felében gyapjúból nemezlabdát készítünk.

 

,,Szív adja szívnek szívesen...” – debreceni mézeskalácsosság

Hogyan készül a mézespuszedli? Ki adta, ki kapta a tükrös mézeskalács-szíveket? Milyen eszközöket használtak a mézeskalács-készítők? A gyerekek felfedezhetik a mézeskalács-készítő mester, Kerékgyártó Sándor egykori műhelyét és üzletét. Megismerkedhetnek a mézeskalács-készítés menetével és formáival, illetve Jancsi és Juliska igaz történetével. A foglalkozás részeként illatos mézeskalácsokat díszíthetnek a résztvevők.

 

Cívis hétköznapok – jeles napok

A foglalkozás során régi debreceniek életébe nyerünk bepillantást: megismerjük használati tárgyaikat, szobáik berendezését, mindennapi tevékenységeiket. Ízelítőt nyújtunk a különlegesnek számító eseményekből is, a vásárok hangulatából és az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó szokásokból.

 

1848 emlékezete

 

A szabadságharc emlékezete – forradalmi napok történései Debrecenben

A foglalkozás során játékok segítségével fedezzük fel a szabadságharchoz kapcsolódó kiállítást, belehelyezkedünk 1848 hangulatába. Fókuszban a tevékeny megismerés és az alkotás.

 

Több kiállítást érintő foglalkozás

 

Ökoszázad – Mit, hogyan, miért…

Egyre fontosabb, hogy mindenki vigyázzon a Földre. Egyedül mit tehetünk érte? A foglalkozás során körbejárjuk a témát a kiállításokat is segítségül hívva. Miért kell fákat ültetnünk? Miből készültek régen a tárgyak? Mi bomlik le és mi nem? Miben hordták elődeink a vizet? Mit tanulhatunk őseinktől? Hasonló kérdésekre keressük a választ a gyerekekkel.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2022
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu