HU EN
HomeA Hónap Érme – 2020 Október

A Hónap Érme – 2020 Október

Bár 1849-ben Debrecenben mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását, a szabadságharc leverését követő országjárása alkalmával mégis már 1852-ben ellátogatott ide I. Ferenc József császár. A következő látogatásra még a kiegyezés előtt (1857), a harmadikra viszont már jóval utána került sor, 1890-ben. Egy város életében mindig különleges eseménynek számított, ha az ország koronás feje látogatta meg. A vizitáció a székelyhídi hadgyakorlat megtekintése alkalmával történt. A hírről a Pesti Napló 1890. augusztus 29-i számának vezércikke tudósított, így azt követően lázas készülődés vette kezdetét.

 

Az akkor már neves debreceni ékszerész és órás, a debreceni múzeumügy pártfogója, Löfkovits Artúr a budapesti Scheid cég segítségével emlékérmet készített az uralkodó látogatása alkalmából. Az 50 ezüst és 200 bronz példány mellett egy arany is készült. Ezt a darabot Löfkovits a királynak szánta, bízva abban, hogy azt személyesen adhatja majd át. A legenda szerint utóbbiban előszőr csalódnia kellett, de végül a városháza nagytanácstermében mégis kihallgatást nyert Ferenc Józseftől. Az uralkodó dicsérte az ékszerész munkáját és fáradozását, később pedig ajándékkal tüntette ki Löfkovitsot.

 

Az 1867-ben kiharcolt kiegyezés eredményeként a Monarchia magyar felében megindult jelentős fejlődés az uralkodó látogatásakor már éreztette hatását városunkban is. Ekkor már 33 éve vasúton is el lehetett jutni a cívisekhez, a Csokonai Színházban 25 éve játszottak darabokat. A színházzal szemben 1887-ben a Komló kávéház állt, melynek helyén éppen 1890-ben adták át a Gerzon János működtette Angol Királyné Szállodát. A királyi látogatás és az órásmester hódolata minden bizonnyal hetekre beszédtémát adott a kávéház vendégeinek.

A dualizmus uralkodója 140 éve, ősszel tett látogatást Debrecenben, ennek emlékéül választottuk Lövkovits Artúr bronz emlékérmét a Hónap Érmének.

Előlap: I. Ferenc József császár és magyar király jobbra forduló, babérágakon nyugvó mellképe

Körirata: EMLÉK Ő FELSÉGE LÁTOGATÁSÁRA SZABAD KIRÁLYI DEBRECZEN VÁROSÁBAN

Hátlap: Debrecen város címere

Körirata: 1890 SZEPTEMBER 12 ÉN.

Bronz, fülezett.

Ltsz.: Sz.1906.1195.

Fotó: Lukács Tihamér

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu