HU EN
FőoldalTárgymesék – Nem veszélytelen a festők élete...

Tárgymesék – Nem veszélytelen a festők élete...

Ligeti Antal kereskedelmi tanulmányai végeztével utazott első alkalommal Itáliába. A Firenzében tartózkodó id. Markó Károly mellett sajátította el a tájképfestészet alapjait. Mestere javaslatára Münchenben folytatta és zárta le tanulmányait.

 

Ligati Antal Ostia várának látképe

 

Ligeti életében meghatározó jelentőségű volt az 1851-es év, amikor Pesten megismerkedett gróf Károlyi Mihállyal. Az ő megbízásából és anyagi támogatásával kereste fel Itáliát, majd a keleti országokat. Azokat a helyszíneket örökítette meg, amelyeket Károlyi kijelölt számára, de a festői témák kiválasztásában már érvényesült alkotói szabadsága. A megrendelt tájképhez illő motívum megtalálása a vidék megtekintése után történt.

Ezek az utak nem voltak veszélytelenek. Ligeti így számolt be Károlyinak a vándorlásai során végzett munkájáról, tapasztalatairól: „Jelenleg a Római Classicus Campaniat tanulmányozom, ami többnyire futással szokott végződni, hol a kutyák, hol az ökröktől űzetve. Az ökrök még csak megjárják, mert a napernyőtől nagyon félnek, de a juhászkutyák már többször kemény dolgot adtak a ’Lenkei Gyuri somfa botjának.”

A Róma határában fekvő Ostia vára már Ligeti előtt is több alkotót megihletett. A művész által kiválasztott nézőpontból a vár épülete festői látványt nyújtott a közelében álló magányos ciprusfával. A romantikus tájképfestészethez tartozó kis méretű kompozíción látható a klasszikus előtér-, közép- és háttér határozott elkülönítése, de az előtér világos zöld foltja, a középtérben megjelenített vár terrakotta színe és a háttér levegő perspektívája már modernebb megoldást mutat. Ligeti festménye a látvány közvetlen szín és atmoszféra hatásáról tanúskodik.

A mű Déri Frigyes jelentős művelődéstörténeti hagyatékának részeként került a múzeum képzőművészeti gyűjteményébe.

 

Fodor Éva Irén

 

Első megjelenés 2020. június 26-án a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu