HU EN
FőoldalTárgymesék – A miniszter egyenruhája

Tárgymesék – A miniszter egyenruhája

Déri Frigyes, a Déri Múzeum alapítója, 1919. május 27-én három testőrségi egyenruhát vásárolt Bécsben, melyeket egykor a híres Magyar királyi nemesi testőrség tisztjei viseltek.

Restaurált egyenruha A műtárgyak megszerzéséről így írt könyvében: „Az osztrák-magyar monarchia összeomlása után feloszló m. kir. testőrségnek eladásra került emlékeiből sikerült a legbecsesebb tárgyakat a gyűjtemény részére megszerezni és azokat, mint hazai történelmünk kiváló emlékeit, az utókor részére megmenteni.”

Az uniformisokért és a hozzájuk tartozó felszerelésekért kifizetett 11.000 korona abban az időben nem számított soknak, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az egyik egyenruha báró Fejérváry Gézáé (1833–1914) volt. A Ferenc József bizalmi emberének számító katonatiszt fényes karriert futott be az udvarnál. 1884–1903 között a hadügyminiszteri posztot töltötte be, ezt követően a testőrség parancsnokának nevezték ki, majd miniszterelnöki megbízatást kapott (1905–1906). Déri feljegyzése szerint az „udvari szolgálati egyenruhát” a császár adományozta neki.

 

Ferenc József bizalmi emberének, Fejérváry Géza restaurált egyenruhája

 

A Déri Múzeum megnyitása után (1930) az uniformisok kitüntetett helyre kerültek, ahol a látogatók megcsodálhatták a magyar hadtörténet és iparművészet ezen remekműveit. A kiállítás azonban a II. világháború miatt csak 1943-ig volt megtekinthető. A bombaveszély, majd a fenyegető szovjet megszállás elől a múzeum dolgozói az egyenruhákat (sok más értékes műtárggyal együtt) megpróbálták elrejteni, ám nem jártak sikerrel. Sőregi János, a múzeum akkori igazgatója, a következőket jegyezte fel naplójába 1944. október 27-én:

 

„Ma sok orosz katona látogatott. A gárdatiszti felszerelést, mely a II. emeleti lift szobában volt elrejtve, megtalálták és megrabolták. Egy orosz tiszt is vitt belőle egy kardot. Nagy sietve, az utolsó pillanatban mentettem meg belőle pár darabot. Ha a télen nem lesz más ruhám, magam is azt fogom hordani. […] Délután újra rámentek a gárdatiszti felszerelésre. Úgy látszik, egyik a másiknak hírül adja a zsákmány lehetőségét. Újabb nadrágot, blúzt, kesztyűket vittek el. Erre magam újabb darabokat mentettem. Három kozák éppen akkor kopogott felfelé, mikor ott szedtem össze a felszereléssel együtt levő török szőnyeget és textíliákat. Egy pár pillanat időm volt eltűnésre. Körülmenve a II.ik emeleten lopakodtam le a földszintre. Detektív regénybe illő, amit csináltam, s később, mikor elcsendesedett az este, a megmentett tárgyaknak kerestem biztosabb helyeket. Istenem, ha ezekre a percekre visszaemlékezem, elfog a honfiúi bánat: saját hivatalomban, mint tolvaj kell ide-oda surrannom!”

 

Sőregi János „műtárgymentési akciójának” köszönhetően a gárdatiszti felszerelések közül néhány darab megmaradt. Szerencsére ezek közé tartozik báró Fejérváry egyenruhája is, melyet gondos restaurálás után, a Déri Múzeummal kötött megállapodás keretében az Országgyűlési Múzeumban állítottak ki 2014-ben. A műtárgy jelenleg is ott tekinthető meg.

 

Kovács József Dénes

 

Első megjelenés 2020. június 18-án a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu