HU EN
FőoldalTárgymesék – Kényelmetlen, de mutatós

Tárgymesék – Kényelmetlen, de mutatós

Hajdúszoboszlón 1966-ban épp csak elkezdték a Mezőgazdasági Szakközépiskola alapozását, amikor egy kelta sír maradványaira bukkantak. A maradványok csakugyan „maradványok” voltak: a kiérkező régész csupán egy pár lábszárcsontot és a rajta elhelyezkedő lábpereceket tudta már csak megmenteni.

A hólyagos lábperec kifejezetten a kelta időszakhoz köthető ékszer, a Kr. e. 4-3. században a nők körében igencsak közkedvelt volt, kizárólag a bokán hordták. Csontvázas és hamvasztásos temetkezésekben egyaránt megtalálható, legtöbbször párban. Hamvasztás során felékszerezve helyezték máglyára az elhunytat, ezért ezeken a tárgyakon gyakran figyelhetünk meg égésnyomokat.

Hajdúszoboszlón a bokaperec párból az egyik épségben megmaradt, egy bronzból öntött, 5 hólyagos példány. A hólyagok 7 cm magasak, belül üregesek, belsejében a viaszveszejtéses eljárás során használt kitöltő anyag nyomaival. Szerkezetét tekintve, a második hólyag oldalán egy olyan tag található, ami további 3 hólyaghoz kapcsolódik, illetve a záró résznél egy zárófül és egy befogadófül látható.

 

Kelta lábperec

 

Valószínűleg előbb felhelyezték a bokára, majd a befogadó nyílásba illesztették a zárótag zárófülét, amelyet egy stifttel rögzítettek. Néhány kelta lelőhelyen van szerencsénk találkozni a bokaperecek közeli rokonával, a hólyagos karperecekkel, amik működési elvüket tekintve megegyeznek a fent említett módszerrel. Ezek nagy, súlyos ékszerek, amiket egyénre szabva készítettek, s bár feltehetőleg nem lehettek kényelmes darabok, viszont annál mutatósabbak voltak.

 

Szabó Mariann

 

Első megjelenés 2020. június 12-én a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu