HU EN
HomeA Hónap Érme – 2019 November

A Hónap Érme – 2019 November

Árpád-házi szentjeink sorában az ötödikként számon tartott Erzsébet türingiai özvegy grófné 1231. november 17-én, mindössze 24 évesen hunyt el. II. András magyar király lányát nem sokkal ezután, 1235. május 28-án avatták szenté, mivel a vizsgálat során számos csodát bizonyítottak személyéhez vagy sírjához kapcsolódóan. A gyors szentté avatás, és hamar kialakuló kultusza bizonyítja a magyar királyok tekintélyét, és Erzsébet keresztényi életét. A hányatott sorsú királylányról és csodáiról minden év november 17-én megemlékezünk, idén a Hónap Érmével teszi ezt a Déri Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye.

Erzsébet II. András és meráni Gertrúd harmadik gyermekeként jött világra 1207-ben. Négyéves korában eljegyezték a türingiai gróf fiával, Hermannal. Erzsébet Eisenachba, majd Wartburgba került. Vőlegénye 1216-ban, 19 évesen meghalt, ekkor öccse, Lajos jegyezte el. Az esküvőt 1221-ben tartották, de férjét is korán elvesztette. Az újabb házasság elől egyházi menedéket keresett, amit előbb Eckbert bambergi püspöknél, majd Assisi Szent Ferenc harmadrendjében talált meg. 1231-ben Marburgban hunyt el.

Erzsébet gyakran böjtölt, ostorozta magát, vezeklőövet is hordott, éjjelente gyakran virrasztott. Első gyermekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek számára, második gyermeke születése után hálából kórházat létesített, ahol maga is segített a betegápolásban.

Személyétől elválaszthatatlan a rózsa, melyet kötényben, kosarában tart. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, s eközben sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában. Isten nem akarta, hogy Erzsébet hazudjon.

Erzsébet kultusza Bogotától Párizson át Kassáig terjed. A 17. század elején, 1619 körül az ő személyét is érdemesnek találták arra Prágában, hogy hatszoros aranyforint súlyban aranyérmet verjenek emlékére. A nagyon ritka és értékes éremből a Déri Frigyes Numizmatikai Gyűjtemény is őriz egy példányt, ezt választottuk a Hónap Érmévé.

 

 

Az előlapon Árpád-házi Szent Erzsébet arcképe, a hátlapon az Erzsébetnek szentelt marburgi dóm látható. Súlya 17,49 gramm.

 

.Körirata:

ELISABETA FILIA ANDR. REG. VUNGAR. OBIIT.MARB.AN.MCCXXXI.

 

+DISPERSIT.DEDIT.PAUP:IVST.EILS.MANET.IN.SEDUL.SEDULI

 

Leltári Szám: DFNGY 200.

Fotó: Lukács Tihamér

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu