HU EN
FőoldalTárgymesék – Kulcsra zárható cukortartó

Tárgymesék – Kulcsra zárható cukortartó

Az asszonyok 1915 tavaszán lemondtak a mulatságról, de még az év telén fordult a kocka. A frontról szabadságra hazatért katonák ugyanis mulatni vágytak: így sokasodtak a rendezvények. A vesztes háborút követően, az 1920-as években élénkült fel ismét a társasági élet. A divat szempontjából ekkor ugyan elmaradtak a hagyományoktól, de a házi bálok népszerűsége töretlen maradt, és divatba jöttek a garden partyk.

 

Növényi ornamentikával díszített ezüst cukortartó

 

Népszerűek voltak a háziasszonyok által rendezett bőséges ebédek és vacsorák is. Itt az étkezést követően a férfiak visszavonultak a dohányzóba vagy a férfiszobába borozni, pöfékelni, politizálni vagy kártyázni. Ez alatt az asszonyok a szalonban beszélgettek.

A nagy trakta helyett a zsúr is közkedvelt volt. A társaság három-négy fős csoportokban sós süteményt fogyasztott, teát kortyolgatott, s ha valaki zongorázni kezdett, a fiatalok táncoltak. A férjes asszonyok fogadónapot tartottak. A hét egy napján otthon várták a látogatókat, akik nem maradtak fél óránál tovább, hiszen több helyet is felkerestek.

A két világháború között az ötórai tea is divatos volt, ezen hét óra előtt nem illett megjelenni. Itt is teát és aprósüteményt szolgáltak fel. A teák a habos kávés, kuglófos uzsonnák helyét vették át, mivel e korban a divatos, vékony alakra ügyelni kellett.

Akár a karcsú alak megtartására is szolgálhatott volna a kulccsal jól zárható 19. század végi, vésett, növényi ornamentikával díszített ezüst cukortartó. Kora tavasztól elképzelhető, sokan rejtettük volna el alaposan a cukortartó kulcsát... Ezt tették a módos középosztály asszonyai is, ám egészen más célból, elővigyázatosságból, hogy a cselédek ne dézsmálják meg a nagy kincsnek számító cukrot.

Ormosi Viktória 

 

Első megjelenés 2020. május 27-én a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu