HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2020 December

A Hónap Érme – 2020 December

Pénzek színes világa. Ezzel a címmel indított tavasszal videósorozatot Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának vezetője. Korábban naponta, most hetente jelenik meg egy-egy rövid videó, melyekben egy-egy érdekesebb numizmatikai történetet mesél el az érdeklődőknek. Számos témát körbejárt már, az egyik friss videóban például a magyar veretek tízes árverési toplistáját mutatta be. Számtalanszor megkapjuk azt a kérdést a múzeumban: mennyit ér egy adott műtárgy? A legtöbb műtárgyunk azonban egyedi darab, ezért érvényes fizetőeszközben kifejezni az értéküket nehéz. Sokkal könnyebb dolgunk van akkor, ha egy-egy azonos, vagy közel azonos példány egy nemrégi árverésen elkelt, így egy hozzávetőleges árat tudunk érdekességképpen mondani.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a múzeumi műtárgyak eszmei értéket képviselnek csupán, soha nem kerülhetnek forgalomba, így nincs forgalmi értékük. Ugyanúgy megjegyzendő, hogy minden annyit ér, amennyit fizetnek érte. Hiába tudhatunk arról, hogy egy pénzveret egy példánya „x” összegért elkelt valahol, valamikor, az nem azt jelenti, hogy a kezünkben tartott megegyező példányáért is ugyanannyit fizetnének. Ezek az adatok csupán érdekességek, adalékok a numizmatika világában.

De miért vettük elő ezt a témát? Olybá tűnik ugyanis, hogy a TOP 10 árverésen elkelt magyar veret közül hárommal gyűjteményünk is rendelkezik egy példánnyal. A 6. helyen rangsorolt I. Lipót 1688-as körmöci tízszeres dukátja (Huszár: 1274.; DFNGY 1135.) egykoron 360.000 euróért, a 10. helyezett I. Lipót 1696-as erdélyi, Kolozsváron vert tízszeres dukátja (Huszár Erdély: 835A.; DFNGY 2679.) nemrégiben 230.000 svájci frankért cserélt gazdát. A harmadik darab a 9. helyet Bocskai István erdélyi fejedelem által vert pénze szerezte meg. Különlegessége, hogy négyszeres arany súlyú garasveretről van szó, és 1606-os dátummal került ki a verdéből (Huszár Erdély: 182.; DFNGY 2391.). Eleddig csupán a Déri Múzeumban őrzött példány volt ismeretes, az októberben kalapács alá került érem egy új, ismeretlen darab volt. Így tehát voltaképpen a gyűjteményünkben őrzött érme „értéke” csökkent azáltal, hogy még egy példány előkerült, amit azonban így is 280.000 svájci frankért vihetett haza új tulajdonosa.

Úgy döntöttünk, hogy ezt az érmet választjuk 2020 decemberében a Hónap Érmének, hogy ne csak az újdonsült garastulajdonos, hanem mindenki megcsodálhassa az erdélyi pénzverés eme ritka darabját. Ezzel kíván a numizmatikai gyűjtemény boldog karácsonyt minden követőjének!

 

 

Bocskai István erdélyi fejedelem (1605–1606) hatgaras veretű négyszeres aranyforintja 1606-ból.
(Vagyis a veret a hatgarasosra hasonlító éremképet kapott, s a dukát (kb. 3,5 gramm) négyszeresét tartalmazó arany felhasználásával készült.)

Előlapján a fejedelem jobbra néző portréja jobb kezében vezéri buzogány. Körirata: STEPHANVS ∙ BOCH ∙ D ∙ G – PRINCEPS ∙ HV ∙ TR – ET ∙ S ∙ C +

Hátlapján korona alatt négyelt magyar-erdélyi címer, szívpajzsban a Bocskai-címer. Címer felett: VI. Körirata: GROS ∙ ARGENT ∙ SE ∙ REG ∙ HV ∙ ET ∙ TRA ∙ 16 ∙ 06

 

Leltári szám: DM DFNGY 2391.

Fotó: Lukács Tihamér

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu