HU EN
FőoldalErdélyi fejedelmek – Báthory Gábor

Erdélyi fejedelmek – Báthory Gábor

Báthory Gábor szülei korai halála után a testvérével együtt nagybátyjánál nevelkedett szigorú protestáns szellemben. Gondos oktatást kapott, nagybátyja halála után pedig megörökölte az ecsedi ág vagyonát is. Ifjú korában Bocskai kassai udvarába került, ahol hamar felfigyeltek a daliás termetű, jó neveltetésű, tehetséges katonára, „Gábris vitézre”, így az erdélyi fejedelmi trón komoly várományosának számított.

Báthory Gábor erdélyi fejedelem 1610-ben vert ötdenáros garas aranyverete ötszörös dukát súlyban.

Végül nem az ő neve került utódjelöltként Bocskai végrendeletébe, ennek ellenére igyekezett megszerezni a hatalmat annak halála után. Törekvése 1608-ban sikerrel járt, a hajdúk támogatását bírva megegyezett Rákóczi Zsigmonddal. Emellett a török porta támogatását is megszerezte, híve, Bethlen Gábor segítségével.

Bár családi elődje, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király politikáját kívánta folytatni, mégis másik rokonához, Báthory Zsigmond fejedelemségéhez vált hasonlatossá uralkodása. Kitűnő hadvezér volt, de az államirányításhoz nem értett. Erőszakos jellemével, élvhajhász és tékozló életmódjával fokozta a társadalmi és politikai feszültségeket, tanácsadói hízelgő kegyencek köréből kerültek ki. Ígéreteit nem tartotta be, a hagyományokat nem tisztelte. 1610-ben csellel elfoglalta Szeben városát, amely a szász polgárság ellenérzése mellett országos felháborodást is kiváltott. Innen fordult Serban Radul, havasalföldi vajda ellen, s próbálta megszerezni a területet. E hódító hadjáratával azonban kivívta a törökök haragját.

A Habsburg udvarral is ellentmondásos volt viszonya. Bár uralkodása kezdetén megegyeztek, nem tartotta be ígéretét, nem támogatta a rekatolizációt, s önálló kívánt maradni. Ellenfelei többször próbálták megölni, illetve eltávolítani trónjáról, ám mindezt időben megakadályozta Báthory. A fejedelem 1611–12-ben, érezve vesztét, trónja megmentése érdekében a Habsburgokhoz fordult, és ígéretet tett a császári csapatok Erdélybe való beengedésére. Bethlen Gábor azonban a szultáni támogatás megszerzésével ezt megakadályozta, és visszaszorította az utolsó Báthory fejedelmet Váradra, ahol a hajdúk meggyilkolták. Bár a gyilkosokat megbüntették, a legenda szerint holtteste tizenöt évig feküdt temetetlenül Nyírbátorban.

 

 

ÉREM:

Báthory Gábor erdélyi fejedelem 1610-ben vert ötdenáros garas aranyverete ötszörös dukát súlyban.

 

Előlap:

GABRIEL. D. G. PRIN. TRANSYLVANI : – .

(Gabriel Dei gratia princeps Transilvaniae)

Gábor Isten kegyelméből Erdély fejedelme

Fátyolos Madonna félholdon, jobb karján Jézus, oldalt N–B verdejegy.

 

Hátlap:

PAR. REG. HVN. DOMINVS. ET. SI. CO. 1610.

(Partium regni Hungariae dominus et Siculorum comes 1610)

Magyarországi Részek ura és a székelyek ispánja 1610

Négyelt pajzs: 1. mező: a magyar vágások, 2. mező: a magyar kettős kereszt, 3. mező: oroszlán, 4. mező: Dalmácia.

Leltári szám: DFNGY 2410. (Huszár E.: 243.)

Váradi Katalin – Novák Ádám

 

Első megjelenés 2020. október 14-én a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu