HU EN
HomeA Hónap Érme – 2020 Május

A Hónap Érme – 2020 Május

Hunyadi Mátyás 1490-es halálát követően régi ellensége, a cseh uralkodó Ulászló került a magyar trónra. Uralkodásával vette kezdetét a magyar középkor később Jagelló-kornak nevezett majd négy évtizedes záró korszaka. Ulászlót a legtöbb szakirodalom gyengekezű uralkodóként írja le, aki messze nem képes kincstárának jövedelmét a Hunyadi-kori szinten biztosítani. A legújabb kutatások ezt a képet árnyalják, figyelmükbe is ajánljuk az egyik ide vágó online tartalmat.

Bár kétségtelen, hogy nem rendelkezett akkora vagyon fölött Ulászló mint elődje, pénzverésében kezdetben követte a Hunyadi Mátyás által kialakított struktúrát. Aranyforintjait Körmöcbányán, Nagybányán és Nagyszebenben verték, előlapján a már megszokott Madonnás éremképpel, hátlapján pedig Szent László ábrázolásával. Jelentős változást az 1503-as év hozott, amikor a forgalmi pénzeken először megjelentek az évszámok, illetve Szent Lászlót teljes páncélzatba öltöztették.

Ulászló verettípusaiból több tucatot különböztettek meg már Réthy László, Pohl Artúr, Huszár Lajos katalógusai, amit Lengyel András elsősorban gyűjtők részére készített Aranykönyve tovább bontott. A múzeumunkban őrzött Déri Frigyes gyűjtemény majdnem teljes mintával rendelkezik ebből a sorból. Középkori vereteket azonban nem csak a Déri gyűjtemény részeként találhatunk a múzeumban. A 19 darab aranyforintot és a több száz ezüst denárt számláló heterogén származású középkori érmeanyag eddig kevés figyelmet kapott, annak ellenére, hogy méltán lehet rá büszke a Déri Múzeum. Hamarosan átfogó katalógus lát ebből napvilágot, ezek közül választottuk ki most a Hónap Érmének II. Ulászló egyik aranyforintját.

Réthy a 255S, Pohl az L11, Huszár a 767-es típusba sorolta ezt az érmét, az Aranykönyvet fellapozva a 80-as típusnál találjuk. A verde- és mesterjegyek alapján az érme Nagybányán készülhetett 1498 és 1501 között Kákonyi Albert és Henning Krisztián kamaraispánsága idején.

Az érme unikum számba megy. Ebből a típusból ezekkel a jegyekkel közgyűjteményből csupán a Magyar Nemzeti Múzeum éremtárából ismert.  Múzeum gyűjteményébe a Numizmatikai Társulat éremárverése révén, vétel útján került 1910-ben.

 

 

Előlap:

„WLADISLAV – S ∙ R ∙ VNGARIE”

Belső gyöngykörben zárt koronás Madonna, jobbján a kisded Jézus, lábánál lengyel sas, kétoldalt két-két gótikus oszlop. A Madonna jobb oldalán „n” betű.

Hátlap:

„ ◦ S ◦ LADISLA – VS : REX”

Szent László köpenye nyitott, látható az alatta lévő ruházat, ruháján gombok, derekán duplasoros öv. Kitartott jobb kezében rövid nyelű bárdot, baljában országalmát tart, feje körül glória. Belső gyöngykör.

Leltári szám: DM Sz.1910. 324.

Hivatkozás: CNH.II: 255S.; Pohl: L11-3.; H: 767.; Aranykönyv: 80/6.

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu