HU EN
FőoldalTárgymesék – Ékesség az aranykorból

Tárgymesék – Ékesség az aranykorból

A Polgári sikk című időszaki kiállítás a Déri Múzeum Iparművészeti gyűjteményének műtárgyaira és műtárgyaiból épült. Ezek egyike a képen látható virágtartó, amely a Zsolnay gyár remekeként a 19. század második felében készült.

 

 

A Zsolnay porcelánokra szép számú megrendelés érkezett: Angliába, Oroszországba, Amerikába is szállítottak. Ekkoriban az üzem annyira a névadó család életévé vált, hogy még lakóházaikat is a gyár területén építették fel. Zsolnay Vilmos keramikus gyermekei, Teréz, Júlia és Miklós is részt vettek a termékek minőségének javításában, a kínálat bővítésében és a vevőkkel való kapcsolattartásban. A családfő kitartásának, az elefántcsont színű máz - ennek szép példája a bemutatott kaspó - és a díszítés tökéletes technikájának köszönhetően az üzem felzárkózott az európai kerámiagyártók élvonalához.

 

Az 1878-as párizsi világkiállítás meghozta a sikert, a rangos seregszemle aranyérmét a Zsolnay remekeknek ítélték. Az elismerés főként a gyár új kerámiájának, a porcelánfajansznak szólt, ebből az anyagból készült a virágtartó is.

 

A kerek aljú, felfelé erősen öblösödő, kissé behúzott szájú edényt dús növényi ornamentika jellemzi. A fel-felbukkanó gránátalma és a rendkívül sűrű díszítési mód a törökös ihletettség jellemző formája. A sötétkék, rózsaszín, zöld, sárga, barna színek kavalkádja mégsem túlzó. Az elegáns, harmonikus hatást az aranyozott kontúrok fokozzák. A gyár aranykorában készült tárgy a kiállítás egyik ékessége. A tárlaton másutt is felfedezhetők Zsolnay dísztárgyak vagy tányérok, jellegzetes díszítési módjuk miatt sok látogató könnyedén felismeri őket.

 

Ormosi Viktória

Első megjelenés 2020. augusztus 8-án a Museum.hu-n. Link

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu