HU EN
HomeTárgymesék – A szerelmes bolond

Tárgymesék – A szerelmes bolond

Benczúr Gyula festészetében jellegzetes tematikus csoportot alkotnak az amorettes kompozíciók. Az ezeken ábrázolt pufók, gyermekded figurák az antik Erósznak (Ámornak) leszármazottai, s olykor hétköznapi, zsánerszerű jeleneteken tűnnek fel. A tematikai csoport legszebb darabjai az 1890-es években születtek. E sajátos alkotások létrejöttét Bellák Gábor, a művész monográfusa két tényezővel magyarázza: 

 

„Benczúr 1890-ben veszítette el első feleségét, kinek halála nagyon megviselte őt. Ezek a furcsa égi és földi angyalszerű lények bizonyára vigaszt jelentettek neki mély gyászában.”
 

A másik okot a nagyszámú portrémegrendelésben látta. Egy idő után a már monotonná vált arcképfestészet folyamatát szakította meg egy-egy kedves pufók gyermekalak megformálásával. A Déri gyűjteményben két, e tematikai csoportba sorolható festmény is található. Ebből egy látható az állandó kiállításban, Hamvazó szerda címmel. A festményen szárnyas angyalkák és patás kis Faun-figurák fogják közre a Szerelem bolondja címet is viselő bánatos bohóc alakját.

 

Hamvazó szerda (Szerelem bolondja), 1913, olaj-vászon

 

A szamárháton baktató, csalódott szerelmes bolond a karnevál végét követő kijózanodás megtestesítője. A láthatatlan, vidám, földöntúli gyermekek pajkos körtánca a minden bánaton diadalmaskodó életöröm kifejeződése.

 

Fodor Éva Irén

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu