HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2022 November

A Hónap Érme – 2022 November

Szabó Magda Für Elise című regényének színpadi adaptációjával nyitotta meg kapuit a Csokonai Fórum 2022. augusztus 23-án. Az ünnepélyes megnyitó a Latinovits Zoltán teremben zajlott, a három felvonásos színművet Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész rendezésében láthatta a közönség. A debreceni színjátszás története a 18. századig nyúlik vissza, első kőszínházat viszont csak 1865-ben kapott. 

Az állandó színház gondolata már az 1840-es években felmerült, de nem volt rá pénz, majd a kormányzat nem adott rá engedélyt. A Bach-korszak megszűntével, virágzásnak indult a debreceni művészeti közélet. A városi közgyűlés 1861-ben megszavazott 140 ezer forintot a színház építésére, a tervezéssel Skalnitzky Antalt bízták meg. 1864 őszére már állt a színház, és megkezdődött külső és belső szépítése. Az ünnepélyes megnyitó 1856. október 7-én volt. Laborfalvi Róza tolmácsolásában hangzott el Jókai Mór prológusa, majd Katona József Bánk bánjának ünnepi előadását láthatták a cívis polgárok A színház 1915-ben vette fel Csokonai nevét. Olyan tehetségek kezdték itt pályájukat, mint Soós Imre, Mensáros László, Márkus László, Kóti Árpád és Latinovits Zoltán.

Utóbbi két színészről nevezték el az új színházi épület két termét is, illetve Latinovits Zoltánnak és Kóti Árpádnak szobrot is avattak 2022-ben a Csokonai Fórum előtt. Latinovits pályáját Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója méltatta, Kótira a pályatárs, barát, Csikos Sándor emlékezett. Az alkotásokat Papp László polgármester, a szobrokat készítő Juha Richárd szobrászművész és Kóti Árpádné leplezték le. A Csokonai Fórum novemberben számos előadásnak biztosít helyet, így a Hónap Érmének ehhez kapcsolódóan választottunk egyet gyűjteményünkből: az első kőszínház átadásakor kiadott kisebb emlékérmet.

 

 

Az érem előlapján kerek mezőben a Skalnitzky által tervezett debreceni színház homlokzata és nyugati szárnyának egy része látszik. Fölötte ívvonalban a felirat: OKTÓBER 7. Az épület alatt az 1865-ös évszám látható. Hátlapján kerek mezőben a következő felirat olvasható: A / MÚZSÁKNAK / SZÓZATJA SÍRT / IS MEGRÁZKODTATJA ’S / ÉLETET LEHEL / BELÉ. Az idézet Csokonai Vitéz Mihály Gróf Széchényi Ferencnének c. verséből származik. A mező körül körvonal. Körirata: IRODALOM ÉS MŰVÉSZET TESZI NAGYGYÁ A HAZÁT *. A kis, mindössze 28 mm átmérőjű fehér fém érem Löfkovits Artúr ajándékaként került a múzeumba 1905-ben.

 

Leltári szám: IV.1905.145.

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu