HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2022 Október

A Hónap Érme – 2022 Október

II. János Pál pápa a Hungarorum Gens kezdetű apostoli konstitúciójával 1993. május 31-én alapította meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét, melyet Szent László királyunk oltalmába helyeztek, így ő lett az új alapítás védőszentje. Az újonnan alapított püspökség székesegyháza a Debrecenben épült Szent Anna tiszteletére felszentelt templom, míg társszékesegyháza Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt plébánia-templom lett. Utóbbi templom búcsúja október 8-án lesz, hiszen a Magyarok Nagyasszonya (latinul: Patrona Hungariae) főünnepet a magyar katolikus egyház október 8-án tartja, ekkor emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról. Ilyenkor a papság és a hívek Mária közbenjárását kérik Magyarországért és a magyar nemzetért. A Hónap Érmének választott műtárgy is ehhez az ünnephez kapcsolódik.

Szent István király halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta országát. Ahogy erről a Hartvik-legendában olvashatunk Kurcz Ágnes fordításában: „Ég királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom; nékik utolsó Istenhozzádot mondva lelkemet kezedbe ajánlom.”

Ettől kezdve a magyarok megkülönböztetett tisztelettel fordultak Szűz Máriához. III. Béla ikonikus rézpénzének hátlapján is őt láthatjuk. Később, Hunyadi Mátyás idején a magyar aranyforint hátlapjára került a Madonna ábrázolás, ami ettől kezdve végig kísérte a magyar pénzverést még a Habsburg uralkodók idején is. A gyűjteményünkben őrzött kapcsolódó kiemelkedő darabokról a tavalyi év adventjében készítettünk rövid videós összeállítást.

 

 

A nyíregyházi társszékesegyház templombúcsújához kapcsolódva több száz darabos kegyérem gyűjteményünkből egy kis máriacelli példányt választottunk. Nem véletlenül, hiszen ennek is fontos magyar vonatkozása van. A legenda szerint mikor Nagy Lajos király a török ellen harca készült, a hitetlenek többszörös túlerőben voltak. A királynak álmában megjelent a celli Szűzanya és bátorította: támadja meg az ellenséget, mert győzni fog. Nagy Lajos győzelemre vezette seregét. Fogadalomtételre Máriacellbe vonult katonáival együtt, ahol új templom építését kezdeményezte és egy Mária-képet ajánlott fel. A ma is a templom kincstárban őrzött kép Giotto iskolájának műve és liliomos alapon a boldogságos szüzet ábrázolja jobbjában a kisded Jézussal. Ruházata és feje körül a nimbus drágakövekkel van kirakva. A zománcozott keretet a magyar és Anjou címerekből vett motívumok díszítik. Ezt a kegyképet ábrázolja az egyszerű ón kegyérem is, amit a Hónap Érmének választottunk.

A ma már fül nélküli ovális ón kegyérem előlapján a máriacelli madonna látható, koronáját két oldalról angyalok tartják. Körirata: S : MAR : – CELLEN. Hátoldalán szintén Szűz Mária, azonban egyszerűbb öltözékben, korona nélkül, baljában tartva a kis Jézust. Körirata: S ∙ MAR ∙ – C ∙ P ∙ – N. Mérete 24,1 mm x 19,34 mm.

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu