HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2022 Július

A Hónap Érme – 2022 Július

Azok a látogatók, akik a 2022-es, rendkívül jó hangulatú Múzeumok Éjszakáján este 11 órától a Déri Múzeum Dísztermét és a numizmatikai előadást választották, akár kézbe is vehették a július hónap érméül választott rendkívüli középkori aranypénzt. Aki erről lemaradt, ne csüggedjen, hiszen a múzeum online katalógusában megtekintheti 3D-ben is. Alább egy kicsit részletesebben bemutatjuk.

Az újkor legsikeresebb címlete, a korszak pénztörténetének is nevet adó nehéz ezüstpénz, a tallér elődjének számító guldiner Tirolban jelent meg 1486-ban. Nem sokkal később II. Ulászló idején különös, minden bizonnyal nem forgalmi céllal készült veretek jelentek meg Magyarországon. A nem teljesen ismert célú, körmöcbányai kibocsájtásokat szintén guldinernek nevezzük. Felbukkanásuk a tallérkorszak kezdetét jelenti a középkori Magyarországon. A guldinerek legfontosabb éremképi sajátossága a lovas Szent László ábrázolás, illetve hogy a legkorábbi ezüst vereteken, 1499-ben tűnik fel először évszám magyar pénzeken. 

 

 

A hónap érmének választott 1506-os érem előlapján II. Ulászló és felesége Anna (Anne de Foix), candalei és benaugesi grófnő egyesített címerét látjuk. A korabeli magyar diplomácia ugyanis jelentős sikerként könyvelhette el, hogy a magyar király felesége révén rokonságba került a francia királyi házzal, és ezt igyekeztek is minden címeres emléken megörökíteni. A hátlapon a középkori magyar éremművészet két kötelező ikonográfiai ábrázolása tűnik fel. Felül a köriratban Szűz Mária a gyermek Jézussal, míg az éremképen Szent László páncélozott, lovas alakját láthatjuk. Hasonló Szent László ábrázolást láthatunk a Thuróczi-krónika augsburgi kiadásának címlapján, illetve ilyen lehetett a Kolozsvári testvérek azóta már elpusztult nagyváradi Szent László lovasszobra is. Ez az éremkép azt jelzi, hogy Szent Lászlót Szűz Mária lovagjának tartották.

A guldiner a minap „filmsztár” is lett. A Nemzeti Művelődési Intézet ugyanis húsz részes numizmatikai-éremgyűjtő szakköri kisfilm-sorozatot készített. Az egyes részeket vidéki gyűjteményi helyszíneken vették fel, így a garaskorszak és az újkor pénzeivel a debreceni Déri Múzeum agyagán keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ezzel lehetőséget kapott gyűjteményünk is egy rövid bemutatásra, s a második, a tallérkorszakot ismertető részben elsőként az arany veretű guldinerünk tűnik fel. A szakkör szakmai anyagát dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, az MTA doktora, az ELTE habilitált docense állította össze, s kíséri a szakkör látogatóit a numizmatika világában.

A sorozat készítői abban bíznak, hogy ez a kezdeményezés - a gyűjtemények társadalmi hasznosulásán, a kisfilmek reklámértékén túl, azok oktatási jelentőségére való tekintettel (például a filmek akár középiskolai oktatásban is hasznosíthatók) - különösen fontos és ígéretes, mert az új személetű szakkörök megindításával hozzájárulhat a hazai éremgyűjtés nemes hagyományainak feltámasztásához és minőségi újjászületéséhez.

Az éremgyűjtő szakkörről bővebben annak honlapján tájékozódhatnak.

 

Leltári szám: DFNGY 479.

 

Novák Ádám

 

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu