HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2022 Április

A Hónap Érme – 2022 Április

Nemzeti ünnepünkhöz, március 15-éhez kötődően vehettek át elismeréseket idén is a művészetek területén kiemelkedőt létrehozók. A névadó szellemiségéhez méltó irodalmi alkotásért Gérecz Attila-díjat, a történeti, irodalmi tevékenység elismeréseként Herczeg Ferenc-díjat, magas színvonalú irodalmi, költői, írói, irodalomtörténészi tevékenységért József Attila-díjat vehettek át az arra érdemesek. A Hónap Érme írást ez utóbbinak szenteljük, a közelgő Magyar Költészet Napja alkalmából, melyet József Attila születésnapján, április 11-én tartanak 1964 óta. 

József Attila Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Szimpatizált az illegális kommunista mozgalommal, elítélte a szélsőjobboldal előretörését. A tragikus sorsú művész a második világháborút már nem élte meg. Az 1945 utáni szocialista kultúrpolitika, mint haladó proletárköltőt piedesztálra emelte. 1950-ben a Minisztertanács megalapította a József Attila-díjat. „A „József Attila-díj” egyike az első komoly lépéseknek, amelyek arra irányulnak, hogy irodalmi utánpótlásunkat főként a dolgozó nép mélyében rejtőző, felkutatásra és támogatásra váró tehetségekből biztosítsuk” - mondta a díj első átadásakor Losonczy Géza népművelési államtitkár. 

A kitüntetésnek kezdetben három fokozata volt. Az elsőt 1950-ben olyan alkotók vehették át, mint Karinthy Ferenc, Ridegh Sándor és Illyés Gyula. A díjjal megbecsülés, hatezer forint jutalom és a Borsos Miklós által készített emlékérem járt. Ekkor még április 4-én történt az ünnepélyes átadás. Később, 1992-től Vígh Tamás szobrászművész 80 mm-es, egyoldalú érmét vehetik át a díjazottak. Az érme József Attila domború arcképét ábrázolja, rajta a „JÓZSEF ATTILA DÍJ” felirat látható.

 

 

A Magyar Költészet Napját először 1956 júniusában tartották, a nyári ünnepi könyvhéten. A következő költészeti ünnepet 1961-ben rendezték. A Magyar Írók Szövetségének javaslata alapján csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. Kezdetben a súlypontot a munkásmozgalmi lírára helyezték, később az ünnep egyre inkább eltávolodott ettől, s talán ennek is köszönhető, hogy egyike a kevés számú eseménynek, amely a Kádár-korszakban született, és a rendszerváltás után is folytatódott.

Gyűjteményünk több József Attila emlékéremmel büszkélkedhet. Ezek közül Csúcs Ferenc, a költő halálának 10. évfordulójára készített emlékérmét választottuk a Hónap Érmének. Előlapján a: „JÓZSEF ATTILA NÉPÜNK POÉTÁJA” körirat olvasható, a költőt balprofilban ábrázolja, jobb oldalt a „CSÚCS” mesterjegy olvasható. Hátoldalán balra néző férfiakt, jobb kezében lant, baloldalt az 1947-es évszám. Körben „SZÁLL AZ ÉNEK A MEZŐNEK, ESTI SZELLŐ HOLLÓSZÁRNYÁN” felirat a „Bús magyar éneke” c. vers kezdősora. Öntött, bronz, átmérője 73 mm.

 

Leltári száma NGY.2021.5.52.

Novák Ádám

 

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu