HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2022 Március

A Hónap Érme – 2022 Március

Március 8-án nem szabad elfeledkeznünk „életünk nőiről”, vagyis nőnap alkalmából illendő megköszönni támogatásukat, gyengédségüket, kitartásukat, akaraterejüket: puszta létüket. Tehetjük ezt egy szál virággal, egy ízletes vacsorával, egy régen vágyott mozival. A Déri Múzeum numizmatikai gyűjteménye saját eszközével, a Hónap Érmével kíván mindenkinek boldog nőnapot! E jeles alkalomhoz illően Bocskai Erzsébet, Báthory Kristóf erdélyi vajda feleségének tízszeres aranyforint súlyban vert pénzérmét mutatjuk be. 

Bocskai Erzsébet az 1550-es években születhetett, s bár nem adatott hosszú élet számára ezen a földön, Báthory Kristóf feleségeként Erdély uralkodójának neje lett. Középbirtokos nemesi családban nőtt fel, 1571-ben ment férjhez az akkor még váradi kapitány Báthoryhoz. Bocskai Erzsébet buzgó híve és támogatója volt a magyarországi reformáció terjesztésének, maga is nagy pénzösszegekkel támogatta Károli Gáspár Biblia-fordító munkáját. 1581. február 15-én halt meg Gyulafehérvárott, majd nem sokkal később férje is elhunyt. Ezt követően a kolozsvári országgyűlés kiskorú fiukat, Báthory Zsigmondot választotta fejedelemmé. Helyette előbb apai nagybátyja, Báthory István, majd halála után, 1586-tól Erzsébet testvére, a hajdúkat letelepítő Bocskai István kormányzott.

 

 

Erzsébetnek köszönhetően az erdélyi pénzverésben a Bocskai-címer már Bocskai István fejedelemmé választása előtt megjelent. Az erdélyi rendek 1577-ben tízszeres aranyforintot, annak ezüst változatát tallérként, valamint ötszörös aranyforintot és annak háromszoros, illetve kétszeres változatát verették a fejedelemasszony tiszteletére (Huszár E. 94–98.). Az érmék előlapján hajlított tárcsapajzsban a Bocskai-oroszlán szerepel ötbojtos farokkal, fejéhez nyílvesszőt tartva. 

Körirata: ELIZAB(et) BOCIKAI CONSORS ILL(ustrissimi) PRINC(ipis).  (Bocskai Erzsébet a fényességes fejedelem neje). A hátlapon Bocskai Erzsébet jelmondata olvasható két díszítmény között három sorban: VICTRIX CASTA FIDES (A tiszta hűség győzedelmes). 

Feltűnő a jelmondat „nőisége”, hiszen a FIDES nőnemű főnévhez tartozó, s azt megelőző két melléknév: VICTRIX és CASTA a fejedelemasszonyra is vonatkozhat. A hátoldal körirata: ANNO DOMINI MIL(lesimo) QVING(entesimo) SEPTVAGE(simo) SEPTIMO (Az Úr ezerötszázhetvenhetedik évében).

Múzeumunk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra pályázatán támogatást nyert a gyűjteményünkben őrzött erdélyi pénzek könyv és online katalógusban való közzétételére. Ennek köszönhetően, várhatóan 2023 őszén az érdeklődők további hatszáz erdélyi érem mellett Bocskai Erzsébet tízszeres aranyforintját is megtekinthetik majd. Igyekszünk rendszeresen tájékoztatást adni a kiadvány előkészületének folyamatáról. Bízunk benne, hogy a gyűjteményhez, Déri Frigyes szellemiségéhez és múzeumunkhoz méltó kötetet bocsájthatunk majd az érdeklődők rendelkezésére.

Férfitársaimat pedig arra buzdítom, emlékezzenek meg a nők napjáról 2022-ben is!

 

Leltári száma DFNGY 2340. (34,93 g)

Fotó: Lukács Tihamér

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu