HU EN
FőoldalA Hónap Érme – 2022 Február

A Hónap Érme – 2022 Február

A trianoni határrendezést követően Nagybánya városa, és vele együtt művésztelepe is a határon túlra került. Szimbolikus, hogy a HATÁ-sorSOK c. Trianon kiállításunk bontásával szinte egyidejűleg újult meg Képtárunk, ahol a nagybányai festők műveit tekinthetik meg a látogatók. A nagybányai hagyományokat kívánták tovább folytatni azok az alkotók, akik létrehozták a Szentendrei Művésztelepet az 1920-as évek második felében. Az alapítók többnyire a római iskola hatása alatt alkottak. A helyszínre a kulturális kormányzat 1972-ben tizenkét műtermet építtetett, ami új lendületet adott a művésztelepnek, s ennek bizony hatása volt az éremművészetre is.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Derecske Városi Művelődési Központban országos kiállítás nyílt két magángyűjtő anyagából. A „Modern magyar éremművészet 1900–2020” c. kiállítás február elejéig látogatható. A tárlaton 306 darab érem tekinthető meg a magyar érmészet legnagyobbjaitól. A 20. század első felét többek között Beck. Ö. Fülöp, Berán Lajos, Telcs Ede, Reményi József, Murányi Gyula munkái képviselik.

Külön vitrinben kaptak helyet a debreceni vonatkozású érmék. Láthatók itt Löfkovits Artúr múzeumalapító és - a januárban Hónap Érmének választott darab készítője - Debreczeny Tivadar munkái is.

Az elmúlt ötven év művészetét elsősorban a Szentendrei Művésztelepen alkotók, Csíkszentmihályi Róbert, Asszonyi Tamás és Ligeti Erika érméi képviselték. Utóbbi művész munkáiból néhány gyűjteményünkben is megtalálható, így februárban a Hónap Érmét is ezek közül választottuk.

 

 

Ligeti Erika Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász és éremművész 1934-ben született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskolán 1958-ban végzett, de már tanulmányai alatt, 1964-ig általános iskolai rajztanárként dolgozott. Szentendrére 1969-ben került, 2004-ig, haláláig itt élt és alkotott. Kisplasztikákat, portrékat és érmeket készített, de monumentális köztéri alkotások is fűződnek nevéhez, köztük például a siófoki „Merengő kislány”. Előszeretettel dolgozott bronzzal, de készültek kőből is alkotásai. Művei 1955-től rendszeresen szerepeltek hazai és külföldi tárlatokon. Művészetének központjában az ember állt. Nagyfokú érzékenységgel, empátiával, lírai hangulatú műveket alkotott, melyeket sajátos finom humor, játékosság jellemez.

Ligeti Erika és Nagy B. István munkáiból az Egyetem (akkor KLTE) főépületének Díszudvarán nyílt kiállítás 1970 februárjában. A Hajdú-Bihari Napló munkatársa interjút is készített a fiatal alkotóval:

 

„- Debrecent hogy fogadta?

- Először vagyok itt. de most sincs idő megnézni a várost. Máskor is eljönnék-e? Ha hívnak, természetesen.”

 

Erre nem kellett sokat várni, 1971-ben Derecskén debütált, Csíkszentmihályi és Asszonyi alkotásainak társaságában. A tárlatnak olyan sikere volt, hogy pár hónappal később, 1972. január 19-én a Déri Múzeumban is kiállítás nyílt munkáikból.

A Hónap Érmének választott Csokonai Vitéz Mihály érem feltehetően a költő születésének kétszázadik évfordulójára készült, hiszen helyet kapott az Alföld c. folyóirat 1973-as Csokonai-emlékszámában. A még álló derecskei tárlaton ez a munka is megtekinthető, s ezt mindenki számára ajánljuk is.

 

Leltári száma NGY.2018.3.3., bronz, átmérő 87 mm.

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu