HU EN
HomeA Hónap Érme – 2021 Október

A Hónap Érme – 2021 Október

Az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc 65. évfordulójáról 2021. október 23-án emlékezünk meg. Ha van olyan történelmi személyiség, akit nem lehet kihagyni majd az emlékbeszédekből, az Nagy Imre, Magyarország forradalmi miniszterelnöke. A mártír politikus személyét a Hónap Érme sorozatban is szeretnénk megidézni.

Nagy Imre egy kaposvári, szerény körülmények között élő paraszti családba született 1896-ban. Szakmunkás tanulmányait követően dolgozott, majd 1914-ben bevonult katonának s 1916 őszén orosz hadifogságba került. Szibériában a forradalmat követően belépett a bolsevik pártba, kommunista lett, harcolt a Vörös Hadsereg tagjaként. Hazatért 1921-ben, de 1928-ban, kommunista párttagsága miatt Bécsbe emigrált. Innen a Szovjetunióba utazott, ahol agrártudományi tanulmányokat folytatott. Szociáldemokrata nézetei miatt gyakran bírálták elvtársai. Magyarországra 1944 végén tért vissza, és az ideiglenes kormány földművelésügyi minisztere lett. Szorgalmazta a földosztást, a földreformot, hogy növelje a kommunista párt népszerűségét. Az MDP égisze alatt 1946-tól belügyminiszter, 1948-tól az országgyűlés elnöke lett, 1950-től pedig élelmezési miniszter. Párttársaival, köztük Rákosival folyamatos vitákba bocsátkozott. Sztálin halálát követően 1953-ban miniszterelnöknek nevezték ki, feladatát 1955-ig látta el. Az 1956-os októberi forradalmat követően ismét kormányt alakíthatott, de a szovjet bevonulás eltávolította tisztségéből. A jugoszláv nagykövetségre menekült kormányával, ahonnan felmentést ígérve csalták ki. Őrizetbe vették és Romániába deportálták, majd 1957-ben koncepciós perben társaival együtt halálra ítélték, és kivégezték. A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában Borbíró Piroska néven temették el. Évtizedekkel később, 1989. június 16-án tömegmegmozdulássá vált újratemetése a magyarországi rendszerváltás egyik emblematikus eseménye lett.

 

 

Az 1956-os eseményeket követően a Német Szövetségi Köztársaságba emigrált magyarok hozták létre a Numismatica Hungarica Társaságot Frankfurtban. A társaság azzal a céllal alakult, hogy az éremművészet eszközeivel is igyekezzen fenntartani a magyar forradalom és szabadságharc emlékezetét a szabad világban. A szervezet létrehívását Kéthly Anna, a Nagy Imre-kormány államminisztere kezdeményezte. A Numismatica Hungarica évtizedeken át az NSZK területén tevékenykedett, több jeles éremművészt nyert meg ügye számára. Az emlékérmek döntő többsége 1956 évfordulói alkalmából készült el, s ehhez a tematikához kapcsolódott. A rendszerváltás után a Numismatica Hungarica megszüntette tevékenységét, és több magyarországi múzeumnak, köztük a Déri Múzeumnak is juttatott az évtizedek során kiadott érméiből. Ezek között találjuk a Hónap Érmének választott Nagy Imre-díj emlékérmét.

Az ezüstből – vagy ezüstözéssel – készült, 60 mm átmérőjű érem előlapján Nagy Imre szembe néző arcképe látható, fölötte a NAGY IMRE DIJ, alatta az EX HONORIS CAUSA felirat olvasható. Az arckép két oldalán születésének és halának dátuma szerepel: 1896. június 6. – 1957. június 16.

Hátoldalán az ’56-os forradalom jelképe, a kivágott címertől lyukas zászló látható, rúdján apró betűkkel felirat: NUMISMATICA HUNGARICA 1990. Körirata: PRO LIBERTATE HUNGARIAE – 1956.

(Jelen sorok írója nem tud róla, hogy ezt a Nagy Imre-díjat milyen keretek között osztották.)

 

Leltári szám: NGY.2019.10.1.

Fotó: Lukács Tihamér

 

Novák Ádám

A Hónap Érme sorozatunk 2018 októberétől tart, a korábbi bejegyzéseket ide kattintva olvashatja.

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu